URS formira poslanički klub u vojvođanskom parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS formira poslanički klub u vojvođanskom parlamentu

SOMBOR -

Predsednik Ujedinjenjih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će ta stranka sledeće sedmice formirati poslanički klub u parlamentu Vojvodine.

On je danas, na konferenciji za novinare gradskog odbora G17 plus u Somboru, objavio da će poslanički klub imati sedam odbornika, od kojih će šest biti iz G17 plus i jedan iz Narodne partije (NP), dodajući da ne očekuje da će formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tog kluba izazvati neke nesuglasice u vladajućoj kolaliciji.

"Mislim da jaki URS mogu samo da prijaju DS. Ne vidim nijedan razlog za nesuglasice, imajući u vidu da smo deo istog tima, proevropski orjentisanih stranaka", rekao je Dinkić.

Saradnja

Nastavićemo dobru saradnju "sa našim prijateljima iz DS i nadam se da ćemo na izborima odneti ubedljivu pobedu i u pokrajini i republici", rekao je on.

Dinkić je rekao da URS sve više propoznaju kao stranku koja se bori za rešavanje problema na lokalu i izrazio ocekivanje da će ta stranka na narednim izborima postići dobre rezultate.

Dinkić je istakao da je politka te stranke da ljudi koji žive u gradovima Srbije budu inicijatori za rešavanje lokalnih problema, podsećajući da je decentralizacija i prenošenje ovlašćenja na lokalne samouprave jedan od glavnih prioriteta te stranke.

On je kazao da na proleće očekuje usvajanje zakona o vraćanju imovine lokalnim samoupravama, što će značajno ojačati njihovu poziciju i naglasio da će se zalagati za vraćanje sopstvenih prihoda lokalnim samoupravama, precizirajući da tu pre svega misli da 90 odsto poreza na plate ostane u gradovima, a ne da se kao do sada, 60 odsto tih prihoda šalje u republički budžet.

Iz URS su najavili da će formiranje poslaničkog kluba u republičkoj skupštini uslediti na proleće naredne godine.

Katanić u NP

Dinkić je, zajedno sa predsednicom Narodne partije Majom Gojković, objavio da je nezavisni poslanik Arsenije Katanić postao član NP.

Gojkovićeva je Katanićevo učlanjenje u tu partiju ocenila kao dobar potez, ističući da ta stranka u osnovi ima ideju o decentralizaciji i regionalizaciji, koju sve više građana Srbije prepoznaje kao dobru.

Novi poslanik NP Katanić rekao je da je svestan činjenice da je doneo hrabru i veliku odluku, ali da je prilikom odlučivanja imao u vidu interes birača, ističući da njihov interes treba da bude primarni za svakoga ko se bavi politikom.

On je ocenio da na taj način moze pomoći građanima Sombora da bolje žive.

Poslanici G17 plus podržaće promenu Ustava

Dinkić je dodao da će poslanici G17 plus podržati zahtev za promenu Ustava, naglašavajući da će, pored smanjena broja poslanika, tražiti da najviši pravni akt omogući i formiranje regiona u Srbiji.

"Naši poslanici će podržati zahtev za promenu Ustava, ali će sadržaj biti širi od onoga koji predlažu naprednjaci", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare Gradskog odbora G17 plus u Somboru, ističući da Ustav Srbije nije najbolje uređen pre nekoliko godina i da je bio plod određenih kompromisa.

On je dodao da sigurno treba smanjiti broj poslanika, ali da treba stvoriti i osnov da se predsednici opština i gradonačelnici biraju direktno od građana i upitao zašto bi partijska centrala u Beogradu bilo koje stranke odlučivala ko će postati gradonačelnik nekog mesta.

"Ukoliko oni budu birani od strane građana, imaće veći stepen odgovornosti, ali i veću motivaciju za rad", naveo je Dinkić, podsećajući da se URS zalaže da se vlast prenese na lokalni nivo kako bi se o potrebama građana odlučivalo u lokalnoj zajednici.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: G17 plus podržava promenu Ustava

Izvor: S media, 14.Dec.2010

Lider Ujedinjenih regiona Srbije i G17 plus Mladjan Dinkić izjavio je danas da će poslanici G17 plus podržati zahtev za promenu Ustava, naglašavajući da će, pored smanjena broja poslanika, tražiti da najviši pravni akt omogući i formiranje regiona u Srbiji..."Naši poslanici će podržati zahtev...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.