Ombudsman proverava prinudni rad

Izvor: B92, 23.Avg.2012, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman proverava "prinudni rad"

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Jankoivć poslaće sutra svoje saradnike u Kuršumliju kako bi na terenu proverili tvrdnje o kršenju prava zaposlenih u opštinskim službama.

Članovi DS i URS žalili su se da ih opštinska vlast u Kuršumliji, koju vode SNS i DSS, šalje mimo njihove volje da čiste grad, a potpredsednica DS-a Jelena Trivan je zbog tog "prinudnog rada" tražila reakciju ombudsmana. Predstavnici vladajuće koalicije to demantuju i tvrde da u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akciji svi učestvuju dobrovoljno.

Zaštitnik građana Saša Janković je za B92 rekao da je odlučio da u petak pošalje svoje saradnike u Kuršumliju, s obzirom na težinu navoda koji su se čuli u javnosti o eventualnim kršenjima prava zaposlenih u lokalnoj upravi, iako zvanična pritužba nije podneta.

Istovremeno je obavestio predstavnike svih političkih partija, pa i DS, čija ga je potpredsednica Jelena Trivan pozvala da reaguje, da je princip zaštitnika građana da postupa u skladu sa zakonom, a ne preko medija.

Zaštita prava koju ombudsman pruža važi podjednako, pod istim uslovima, za sve građane, a iznošenje pritužbi preko medija, a ne na zakonom utvrđen način, može biti kontraproduktivno i ne doprinosi niti bržem rešavanju problema niti očuvanju nezavisnosti nepolitičkih institucija, navodi se u izjavi Jankovića.

Janković kaže da će i od Inspekcije rada, organa prvenstveno zaduženog za tu materiju, tražiti informacije o slučaju. On veruje da će situacija uskoro biti razjašnjena.

"Verujem da će se uskoro znati da li su zaista ljudi u loklanim organima u Kuršumliji izloženi nehumanom i nečovečnom radu odnosno pre svega ponižavanju na radno mestu ili je u pitanju nešto drugo. Pre konkretnih informacija sa terena ne želim da dajem nikakve ocene."

Potpredsednica DS Jelena Trivan pozvala je juče ombudsmana da hitno pokrene postupke protiv nadležnih u opštini Kuršumlija koji su naterali članove opozicionih DS i URS da prinudno čiste grad.

Povod za reakciju potpredsednice DS-a bila je odluka novopostavljenih direktora javnih institucija i ustanova u Kuršumliji, koji su organizovali akciju čišćenja grada, da na tim poslovima rade isključivo članovi DS i URS koji su zaposleni u lokalnim institucijama i ustanovama.

Zamenik predsednika opštine Kuršumlija Jovica Đinović tvrdi, međutim, da članovi DS i URS nisu prisiljeni na prinudni komunalni rad, već da taj grad čiste dobrovoljno.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Jelena Janković

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković šalje saradnike u Kuršumliju

Izvor: Akter, 23.Avg.2012

Zaštitnik građana će uputiti saradnike na teren kako bi na licu mesta proverili tvrdnje o kršenju prava zaposlenih u opštinskim službama u Kuršumlij

Nastavak na Akter...

Ombudsman proverava 'prinudni rad'

Izvor: Šumadija Press, 24.Avg.2012, 16:06

Zaštitnik građana Saša Jankoivć poslao je svoje saradnike u Kuršumliju kako bi na terenu proverili tvrdnje o kršenju prava zaposlenih u opštinskim službama.

Nastavak na Šumadija Press...

Revanšizam SNS i DSS i društvena akcija: Ne daju nam ni po sendvič

Izvor: Blic, 25.Avg.2012, 08:01

Zaposleni radnici u kuršumlijskim javnim ustanovama, koji su odlukom svojih direktora angažovani na čišćenju javnih površina u gradu, i dalje negoduju i tvrde da se radi o čistom političkom revanšizmu stranaka koje su trenutno na vlasti - SNS i DSS. ..Dejan Milošević, predsednik URS-a u Kuršumliji,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.