Bramerc odao priznanje Srbiji

Izvor: Politika, 27.Maj.2011, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc odao priznanje Srbiji

Žrtve su preživele nezamislive užase, uključujući genocid u Srebrenici, a zadovoljenje za to mnogo je zakasnilo, ocenio glavni haški tužilac

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, pozdravio je hapšenje generala Ratka Mladića i odao priznanje vlastima Srbije. „Pozdravljam hapšenje Ratka Mladića u Srbiji. Očekujemo aranžman za njegovo prebacivanje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Hag, gde će mu biti suđeno pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji”, navodi se u Bramercovoj pisanoj izjavi objavljenoj juče u Hagu.

Haško tužilaštvo, kako navodi Bramerc, odaje priznanje srpskim vlastima na obavljenom poslu i hapšenju Ratka Mladića, a naročito Savetu za nacionalnu bezbednost i Akcionom timu. „Mi im zahvaljujemo na tome što su ispunili svoje obaveze prema tribunalu i prema pravdi. Mi, isto tako, cenimo napore međunarodne zajednice u pružanju podrške merama da se obezbedi hapšenje Ratka Mladića”, naglasio je Bramerc.

Glavni tužilac je izjavio i da „sa vestima o hapšenju Mladića najviše misli na žrtve zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji”. „Te žrtve su preživele nezamislive užase, uključujući genocid u Srebrenici, a zadovoljenje za to mnogo je zakasnilo. Hapšenje Ratka Mladića takođe je značajno za sve narode u bivšoj Jugoslaviji. Verujemo da ono može imati pozitivan uticaj na pomirenje u regionu”, istakao je Bramerc.

Jučerašnji dan, prema njegovim rečima, važan je i za međunarodnu zajednicu, zato što Mladićevo hapšenje jasno signalizira da je posvećenost pravdi međunarodne zajednice ukorenjena. „Današnji događaji pokazuju da ljudi odgovorni za teška kršenja međunarodnog prava više ne mogu računati na nekažnjivost”, zaključio je tužilac Bramerc.

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je u maju prošle godine sudijama predlog izmenjene optužnice protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Ubrzo pošto se nađe u Hagu, Mladić će biti izveden pred sudiju da bi se izjasnio o krivici.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992–1995.

Optužnica se, kao i u slučaju bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića,zasniva na etničkom čišćenjumuslimana i Hrvata širom BiH, kampanji terora artiljerijskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu, genocidu nad oko 7.000 muslimana u Srebrenici u julu 1995. i u još sedam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Mladić i Karadžić su, prema navodima tužilaštva, bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove.

Kako se navodi u izmenjenoj optužnici, „Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, delovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama.Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u počinjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine”.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 muslimana u Srebrenici tribunal je podigao 25. jula 1995. godine.

D. Čarnić

objavljeno: 27.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.