Zvuči poznato? Najbolji košarkaši Turske izbegavaju reprezentaciju

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 15:09

Zvuči poznato? Najbolji košarkaši Turske izbegavaju reprezentaciju

Turska košarkaška reprezentacija otputovala je na pripreme za olimpijske kvalifikacije bez nekih od najvažnijih aduta u rosteru Ergina Atamana.

Sa ekipom nisu Džedi Osman, Šengun Alperin i naturalizovani reprezentativci Šejn Larkin i Skoti Vilbekin.

Turska, koja se nije plasirala na Mundobasket, od 12-20. avgusta igraće kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre, a rivali će im >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti Island, Bugarska i Ukrajina.

Ekipa se od četvrtka nalazi u italijanskom Bormiu gde će obaviti pripreme za izazov koji sledi međutim tamo je otputoovala bez nekolicine najvažnijih igrača koji su sada na udaru medija i javnosti jer eskiviraju igranje za nacionalni tim. Uglavnom pod izgovorom da su umorni od naporne sezone.

"Ovakav problem nemamo sa odbojkaškom ili fudbalskom reprezentacijom nikad, ali zato svake godine imamo sa košarkom. Svake godine, jedan ili dvojica igrača pronalaze izgovore da ne igraju za reprezentaciju. U avgustu igramo kvalifikacije za Olimpijske igre. Na papiru imamo vrlo jak tim ali ga u realnosti ne možemo okupiti", komentar je autora teksta u turskim medijima posvećenog aktuelnom trenutku turskog tima.

Najdirektniji je bio centar Hjustona Alperin Šengun koji je još ranije najavio da "ne želi da igra bilo kakve kvalifikacije već samo velika takmičenja".

Uprkos velikim naporima vodećih ljudi saveza, predsednika Hidajeta Turkoglua, potpredsednika Omera Onana i selektora Ergina Atamana, ni Šenguna, a ni Džedija Osmana ova trojka nije uspela da ubedi da budu sa ekipom ovog leta.

Za razliku od njih, drugi NBA dvojac Omer Faruk Jurceven i Furkan Korkmaz, se odazvao pozivu selektorai biće mu na raspolaganju za ovu reprezentativnu akciju.

Problem postoji i sa naturalizovanim igračima - Šejnom Larkinom i Skotijem Vilbekinom.

Ni ovaj dvojac nije bio raspoložen da prekida odmor zbog priprema kako bi igrao kvalifikacioni turnir za olimpijske igre. Doduše, Larkin ima probleme sa kolenom pa je donekle u boljoj poziciji, makar u očima navijača. Vilbekinu igranej ovog leta za reprezentaciju nijednog trenutka nije bila opcija.

Zanimljivo, obojica bi, prema statutu Saveza na koji podsećaju turski mediji, mogli čak da izgube status turskih državljana ukoliko se ne odazivaju na pozive selektora nacionalnog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.