Zvanično: Turska ušla u recesiju

Izvor: B92, 11.Mar.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanično: Turska ušla u recesiju

Ankara -- Turska je prošle godine zvanično ušla u recesiju, pošto je njen bruto domaći proizvod pao za 2,4 odsto u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodno tromesečje.

Ovu informaciju danas je saopštio turski zavod za statistiku.

Takvo usporavanje je usledilo posle pada BDP-a od 1,6 odsto u trećem tromesečju, prenosi BBC, i podseća da su dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta po definiciji recesija.

Trgovinski rat sa SAD doveo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do velikog pada vrednosti turske lire, zbog čega je uvoz poskupeo. Turska valuta je oslabila za 30 odsto prema dolaru prošle godine, što znači da je uvoz robe u Tursku poskupeo za trećinu.

Zbog toga je turska centralna banaka povećala kamatne stope, čime je podigla i cenu zaduživanja, a sa poteškoćama su se suočili i segmenti prodaje automobila, nekretnina, ali i industrijska proizvodnja.

Na nivou čitave 2018. godine, Turska je ostvarila privredni rast od 2,6 odsto, što je najsporiji tempo od 2009. godine.

U 2017. zabeležen je ekonomski rast od 7,4 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

TRGOVINSKI RAT SA AMERIKOM UZEO MAHA: Turska ušla u recesiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2019

Turska je krajem prošle godine zvanično ušla u recesiju, pošto je njen bruto domaći proizvod pao za 2,4 odsto u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodno tromesečje, saopštio je danas turski zavod za statistiku...Takvo usporavanje je usledilo posle pada BDP-a od 1,6 odsto u trećem tromesečju,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.