Zbog izvoza mesa u Tursku Naser Orić glavna tema među farmerima u RS

Izvor: Blic, 25.Sep.2017, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog izvoza mesa u Tursku Naser Orić glavna tema među farmerima u RS

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Tursku smanjen je za više od tri puta. Za sve to kriva je firma “Mujanović” iz Živinica koja drži monopol i, za sada, jedina u Tursku izvozi goveđe meso, tvrde farmeri iz Srpske, prenosi ATV.

Nisam kriv jer su me izabrali Turci na tenderu, pravda se vlasnik.

- Procedura dobijanja posla, za vašu informaciju, baš kao što je rekao gospodin Šarović, je striktno vezana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za tursku stranu. Ona raspisuje međunarodni tender koji je otvorenog karaktera na koju mogu da se prijave sve druge firme, sve one koje zadovoljavaju uslove koje naručilac posla traži - rekao je  Muris Mujanović, vlasnik firme “Mujanović” za ATV.

Na sve to, spekuliše se da je u čitavu priču umešan i Naser Orić. Među farmerima u Srpskoj ovih dana je glavna tema, naročito kod proizvođača krupne stoke. I dok, kako tvrde Naser Orić, preko svojih posrednika otkupljuje živu stoku koja kasnije završava u Turskoj po znatno većoj ceni – oni o tome ne smeju ni reči  jer, kako kažu, neće da se zamere nikom.

Orić se kratko javio novinaru ATV SMS porukom u kojoj je rekao da se nije mogao javiti jer je bio na sastanku predsednikom Rusije.

Recept je, kažu uplašeni farmeri, sledeći: navodno Orićevi ljudi u Srpskoj masovno otkupljuju živu stoku po ceni od oko četiri marke po kilogramu, zatim prodaju klaonicama u Federaciji za četiri i po, a kasnije isečeno meso otkupljuje  firma “Mujanović” iz Živinica i za 5,9 evra po kilogramu izvozi u Tursku. Oni demantuju priču da poslovno sarađuju sa Naserom Orićem.

- Sa gospodinom Orićem ne sarađujem. Sa Orićem na poslovnom planu do sada nisam imao informacija da se on bavi sličnim poslovima koje radi moja firma - rekao je Mujanović.

Zbog turskog izbora da firma iz Živinica bude jedini izvoznik navodno je kasnio početak izvoza u ovoj godini, pa otud i takvi statistički podaci. Drastično su drugačiji nego prethodnih godina i sa ovom dinamikom u 2017.  Bosna i Hercegovina će izvesti tek nešto više od 20 miliona. Zbog nelojane konkurencije za izvoz apeluje i Vlada Srpske.

- Još jednom apelujemo na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da se u razgovoru sa kolegama iz Turske pokuša obezbediti određena kvota za izvoz mesa za Tursku i firmama iz Republike Srpske - ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

U ministarstvu Mirka Šarovića kažu da se i oni zalažu za tu varijantu. Republika Srpska ove godine je izvezla samo živu junad u vrednosti od tek 321 hiljadu maraka, ali ne u Tursku nego u Liban. Ministar Šarović nedostupan je za komentar i za navode da se i Naser Orić bavi tim poslom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Naser Orić 'glavna tema' kod farmera u RS zbog smanjenja izvoza mesa u Tursku

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2017

BANJALUKA - Izvoz goveđeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku smanjen je za više od tri puta. Farmeri tvrde da je za sve to kriva firma “Mujanović” iz Živinica koja drži monopol i, za sada, jedina u Tursku izvozi goveđe meso...Vlasnik pomenute firme Muris Mujanović tvrdi da on nije kriv jer...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.