ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK NIČIM IZAZVANOG BRUTALNOG NAPADA: Turska avijacija SRAVNILA sa zemljom bazu sirijske vojske! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2022, 20:11

ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK NIČIM IZAZVANOG BRUTALNOG NAPADA: Turska avijacija SRAVNILA sa zemljom bazu sirijske vojske! (VIDEO)

Ukupno devet sirijskih vojnika ubijeno ili ranjeno u napadu

Dana 16. avgusta, tri sirijska vojnika su poginula, a šestoro je ranjeno kada su turski ratni avioni izveli seriju vazdušnih napada na periferiju grada Kobane u severoistočnom regionu Sirije.

Kobane, koji se nalazi na severoistoku Alepa, poznato je uporište Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima. Sirijska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << arapska armija (SAA) održava mrežu položaja oko grada, od kojih su neki pogođeni turskim vazdušnim napadima.

U izjavi za zvaničnu Sirijsku arapsku novinsku agenciju (SANA), vojni izvor je rekao da je SAA odgovorila na smrtonosne turske vazdušne napade gađanjem niza položaja turske vojske i njenih zastupnika.

- Sa povećanjem provokacija turskog režima i ponovljenim napadima na različite delove sirijske teritorije, potvrđujemo da će svaki napad na bilo koju vojnu tačku naših oružanih snaga biti odgovoreno direktnim i trenutnim udarom na svim frontovima - rekao je neimenovani izvor.

Smrtonosni vazdušni napadi bili su odgovor na indirektni napad u kojem je gađana turska granična ispostava zapadno od Kobanea. Dva turska vojnika su poginula u napadu, koji je navodno izveo SDF.

SDF nije prijavio nikakve gubitke u svojim redovima posle vazdušnih napada na Kobane. Međutim, njegova bezbednosna služba Asajš saopštila je da je u vazdušnim napadima ubijeno jedno dete i da je ubijeno još pet civila. Grupa je takođe priznala da su četiri njena borca ubijena u predgrađu grada Amuda na severu Hasake kao rezultat udara turske bespilotne letelice.

Ovo je bila najozbiljnija vojna eskalacija koju je severna i severoistočna Sirija doživela od maja, kada su turska vojska i njeni zastupnici počeli da se pripremaju za novu operaciju protiv SDF.

Neobjašnjivi turski napad na SAA bio je iznenađujuć jer je usledio nakon izjava najviših zvaničnika u Ankari, uključujući predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji su pozvali na približavanje Damasku.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Bašar al Asad sa porodicom u prvoj poseti Alepu od kada je grad oslobođen 2016. godine
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.