Izvor: Blic, 22.Avg.2016, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAOŠTRAVANJE DIPLOMATSKIH ODNOSA Turska opozvala ambasadora iz Beča zbog protesta podrške PKK

Turska je povukla svog ambasadora Hasana Gogusa iz Austrije na konsultacije i istovremeno pozvala austrijskog ambasadora u Ankari na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova.

- Kao odgovor na skorašnje događaje pozvali smo našeg ambasadora iz Beča radi konsultacija i da bismo ponovo sagledali naše odnose sa Austrijom - rekao je novinarima turski ministra spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je austrijski ambasador u Ankari pozvan na razgovor zbog toga što je u toj zemlji održan skup podrške Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) koju Turska smatra terorističkom organizacijom, prenosi Rojters.

- Videli smo da su pristalice Radničke partije Kurdistana dobile dozvolu da održe demonstracije u Beču. To nije u skladu sa poštenjem ili iskrenošću. Ne možemo biti mirni prema ovakvom ponašanju kojim se podržava terorizma - kaže Čavušoglu.

Odnosi dve zemlje su napeti poslednjih nekoliko nedelja, nakon što su se iz Austriji čuli kritike na račun Ankare, kao i pozivi na obustavu pregovora o pristupanju Turske EU.

Sa druge strane, Turska je kritikovala Austriju jer smatra da je "prestonica radikanog islama", podseća AP.

Pročitajte još:

Podsetimo, demonstracije su održane juče, a u njima je učestvovalo oko 500 osoba koje su protestovale protiv vlasti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi "Sputnjik".

Kurdi su protestovali pod motom "Demonstracije protiv kršenja ljudskih prava u Turskoj i izolacije Abdulaha Ečalana"

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Austrije Tomas Ssnel potvrdio je agenciji APA povlačenje turskog ambasadora na konsultacije od strane turskog ministarstva, kao i da je austrijski ambasador u Ankari pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.