Vučić u Istanbulu: Turska prijatelj Srbije, Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2021, 02:46

Vučić u Istanbulu: Turska prijatelj Srbije, Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine i veruje da je važno da se dođe do kompromisnog rešenja, preneo je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa šefom turske države u Istanbulu.

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o odnosu Beograda i Prištine, Vučić je novinarima rekao da su govorili i o tome, kao i o celom regionu.

"Važno je da predsednik Turske podržava dijalog i veruje da je važno da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dođe do kompromisnog rešenja", rekao je Vučić.

Upitan na kojim su se temama najduže zadržali, Vučić je rekao da ima mnogo zajedničkih ekonomskih tema, ali da su govorili o politici i situaciji u regionu.

"Kada s nekim razgovarate više od dva sata, jasno je da ste sve teme pokrili. Ja sam zadovoljan, svaki razgovor sa Erdoganom je uvek koristan. Turska je velika zemlja, 10 puta veća o nas…", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa turskim predsednikom razgovarao i o nekim stvarima koje ne može da podeli sa javnosti, ali koje su, kaže, važne za našu zemlju.

Prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti

Vučić je najavio da će predsednik Turske do kraja godine posetiti našu zemlju, te istakao da prijateljstvo sa Turskom predstavlja dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.

Vučić je, nakon razgovora sa Erdoganom, rekao da je to bio veoma dobar sastanak, koji je trajao gotovo dva sata.

"Razgovarali smo o svim važnim temama, pre svega ekonomskim, o turskim investicijama, kako turske kompanije izvode radove u našoj zemlji, ali i svim regionalnim pitanjima i odnosima Srbije i Turske. Od bilateralnih do ukupnih odnosa i o saradnji u svim drugim oblastima", preneo je on.

S Erdoganom o temama važnim za ceo region, ne samo o BiH

Vučić je izjavio je sa Erdoganom razgovarao o važnim temama za ceo region, a ne samo o tenzijama u BiH.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li je sa predsednikom Erdoganom o situaciji u BiH, da li je turski predsednik izneo neke konkretne predloge vezane za smirivanje tamošnjih tenzija, i dodao da je tema bio ceo region.

"Ne bih da govorim samo o BiH, govorim o celom regionu, o svima nama. Razgovarali smo veoma konkretno na različite i važne teme za ceo region, a u detalje ne mogu da ulazim", rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da sleduje sednica Državnog saveta, što je viši nivo u odnosu na međuvladinu komisiju koju imamo sa drugim zemljama.

"Do kraja godine uslediće zvanična poseta Erdogana Srbiji i to će biti prilika da dodatno razgovaramo o važnim pitanjima za Balkan i ceo region. Turska je velika regionalna sila", podvukao je on.

Kaže i da je pokrenuto pitanje bržeg protoka roba i usluga, pa postoji mogućnost da se u narednom periodu razmotri na koji način, da uz najmanje mogućih dokumenata prelazimo granice, čime prijateljstvo dižemo na još viši nivo.

Naveo je da trgovinska razmena neprestano raste, da je prošle godine bila na 1,30 milijardi evra, i izrazio uverenje da će veoma brzo stići do dve milijardi evra.

Turska prijatelj Srbije, odnosi mogu da budu jos bolji

Turska je prijatelj Srbije i uveren sam da bi odnosi dve zemlje mogli da budu još bolji, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao novinarima da su odnosi sada drugačiji nego pre 10, 15 ili 20 godina.

"Možemo još truda da uložimo da te odnose napravimo još boljim i da gradimo dodatno poverenje. To je za nas jedna od velikih i važnih stvari, uslov bez kojeg ne možemo da sačuvamo stabilnost u regionu", naglasio je Vučić. Dodao je da su on i Erdogan bili sami na sastanku sa prevodiocima, pošto ne zna turski jezik.

Vučić je rekao da je logično da rastu turske investicije, jer njihove firme vide česte susrete njega i Erdogana, da će dolaziti još više i da je to jedan nezaustavljiv proces.

Pronašli smo jednu nemačku kompaniju za Vranje

Nakon zatvaranja italijanske fabrike Geoks u Vranju, država je brzo reagovala i više od 100 radnika, od 1.200 koliko ih je ostalo bez posla, sada već radi u turskoj kompaniji "Teklas" koja je otvorena u Vranju, a pronašli smo za taj grad jednog nemačkog investitora, izjavio je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućem dolasku još neke turske kompanije u Vranje, gde je veliki broj ljudi ostao bez posla nakon zatvaranja Geoksa, Vučić je rekao da u tom gradu već radi turski "Teklas" koji će do kraja godine zaposliti 250 ljudi, a ukupno 500 početkom godine.

Istakao je da će zaposleni u toj kompaniji imati mnogo veće plate nego što su imali u Geoksu.

"Našli smo i jednu nemačku kompaniju sada, naći ćemo još kompanija da preuzmemo sve zaposlene. To je naša briga, ne obaveza, a tako ćemo raditi i u Šidu i Nišu", rekao je Vučić.

Kazao je da je imao važan sastanak sa turskim investitorima pre dva dana u Beogradu i istakao da smo više struko uvećali trgovinsku razmenu sa Turskom.

To će ići u još boljem smeru, dodao je on.

"Dalja izgradnja dobrih odnosa sa Turskom nam garantuje sigurnost, pošto je Turska velesila regiona i moramo da čuvamo mir. To nam dalje pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima različitih grupa u regionu, i sa Bošnjacima i svima ostalima u našem regionu, delimično i sa Albancima i svima ostalima. To su važne stvari, a o investitorima i da ne govorim", naglasio je Vučić.

Kazao je da puno znače fabrike i u Priboju, Žitorađi, Lebanu, Krupnju i drugi mestima.

Hvala turskim prijateljima na tome, poručio je Vučić.

Kaže da ga je Erdogan ispratio do bašte gde se obraća medijima, čime mu je pokazao poštovanje, pošto takve stvari nisu po protokolu.

Vučić je rekao da ga turski predsednik uvek ispoštuje i dođe u Istanbul, jer zna da je njemu lakše tu da se sastanu nego u Ankari.

Dodao je da je veoma zadovoljan današnjim sastankom sa Erdoganom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.