Vučić sa Erdoganom: Vrtoglavi uspon saradnje dve zemlje

Izvor: RTS, 07.Maj.2018, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Erdoganom: Vrtoglavi uspon saradnje dve zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da je upravo turski lider najzaslužniji za vrtoglavi uspon saradnje dve zemlje. Redžep Tajip Erdogan je poručio da je jedan od glavnih ciljeva podsticaj investicijama i rast obima trgovine.
Vučić je, nakon sastanka u Ankari, zahvalio Erdoganu na veličanstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dočeku, "kojim je ukazao počast svim građanima Srbije".

"Mislim da su ljudi u Srbiji mogli da budu oduševljeni i vide poseban respekt na koji je naša zemlja naišla u Ankari. Oni to umeju da cene i, sledeći put kad budete dolazili, potrudićemo se da vas dočekamo na još višem nivou, a jednako i punog srca kao prvi put kad ste dolazili", rekao je Vučić obraćajući se Erdoganu.
Vučić je naglasio da je Erdogan srpsku delegaciju primio u jeku izborne kampanje, čime je pokazao da mu je Turska važnija od stranke i od svih partijskih interesa.
"Dva dana je izdvojio za prijem delegacije Srbije i razgovore o svim važnim pitanjima", napomenuo je srpski predsednik.
Dodao je da je upravo Redžep Tajip Erdogan najzaslužniji za vrtoglavi uspon saradnje između dve zemlje.
Vučić je rekao da je rast u prva tri meseca ove godine 31,4 odsto i da se nada da će razmena do kraja godine iznositi 1,3 milijarde dolara.
Posebno je istakao turske investicije u Malom Zvorniku, Lebanu, Leskovcu, Nišu, Žitorađi, Vladičinom Hanu, Aleksincu... Zahvalio im je što su došli u ta mesta koja su veoma udaljena i u koja drugi nisu želeli da dođu.
Kako je rekao, posle Erdoganove posete Beogradu, oni su došli i uložili novac i ta mala mesta sada imaju život i dobru i pristojnu budućnost.
Ukazao je da je Turska najveća sila na Balkanu, što treba da je jasan odgovor onima koji se pitaju zašto je Turska značajna za Srbiju. 
"Srbija će uvek štititi pravni i ustavni poredak svake zemlje" 
Vučić je tokom obraćanja napomenuo da Srbija nijednog trenutka nije krila da ne može da podrži pučiste u Turskoj, koji ruše demokratsku i legitimnu vlast.
"I pre većih i važnijih saveznika Turske, u toj teškoj noći Srbija je izašla sa javnim izjavama i osudom napada na demokratiju i Erdogana, jer smo principijelno štitili međunarodnopravni i ustavni poredak svake zemlje članice UN, u tom slučaju Turske", napomenuo je predsednik Srbije.
Kako je rekao, danas je delegacija Srbije videla posledice tog napada i nije verovala kako je izgledalo kada neko izvede avijaciju zbog napada na legalne vlasti.
Srpska delegacija je i položila venac za poginule, a Vučić je poručio da će Srbija uvek umeti da štiti pravo nacija na sopstveno opredeljenje i na izbor vlada i sopstvenu budućnost u skladu sa svim međunarodnopravnim aktima.

Napomenuo je da je razgovarao sa brojnim investitorima i da je dogovorena izgradnja auto-puta Požega–Kotroman, a istovremeno i Kuzmin–Rača, kako bi se napravio ceo krug za put Beograd–Sarajevo, što je od ogromnog značaja i za Srbe i za Bošnjake.
Dodao je da su se on i Erdogan sa ministrima za saobraćaj dogovorili o obnovi puta Novi Pazar – Duga Poljana – Sjenica i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin, što će se produžiti do Aljinovića, kao i brzu saobraćajnicu Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar, što će biti veliki zalog za budućnost te oblasti.
Istakao je značaj tih puteva za jedan od nerazvijenih delova Srbije.
Izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji će, kaže, dovesti do povećanja stočnog fonda u Srbiji.
"I u svim drugim oblastima imamo značajan napredak", naglasio je Vučić i naveo da bi, po informacijama koje je čuo, uskoro mogla biti kompletirana izgradnja Kanapa, kao i "Turskog toka", koji je važan i za Srbiju, jer od nekoga mora da dobija gas.
"Nadam se da ćete uskoro završiti i izgradnju 'Turskog toka', jer mi nemamo gas i do sada nismo imali rešenja ako dođe do prekida gasa iz Ukrajine", rekao je Vučić obraćajući se turskom predsedniku Erdoganu.
Erdogan: Cilj podsticaj investicijama
Turski predsednik je poželeo dobrodošlicu "dragom prijatelju Vučiću" i državnoj delegaciji Srbije.
Napomenuo je da je održan sastanak Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije i da su razmotreni svi nivoi odnosa.
Istakao je da je obim trgovine između dve zemlje prevazišao milijardu dolara, što je, kako je rekao, zadovoljavajuće. Naveo je da očekuje da će uskoro to biti povećano na dve milijarde, a u budućnosti i na tri, a cilj je pet milijardi dolara.
"Jedan od istaknutih ciljeva je podsticaj investicijama i veoma smo počašćeni što možemo da pratimo investicije u raznim delovima Srbije", naveo je Erdogan.

Pomenuo je jučerašnji sastanak sa predstavnicima poslovnog sveta sa ciljem da budu podstaknuti na obostrane investicije. Kako je istakao, predloženo je turskim investitorima da što više ulažu u Srbiju, a na sastanku je uvideo njihovu želju za time.   
"Želimo da ostvarimo investicije u Srbiji, ali i zajedničke investicije u trećim zemljama", naglasio je turski predsednik.
Infrastrukturni projekti za razvoj regiona 
Rekao je da će biti nastavljena razmena iskustava i razvoj infrastrukturnih projekata, koji će doprineti regionalnom razvoju, miru i prosperitetu.
Erdogan je istakao projekat za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo, koji će se ostvariti uz podršku Turske i koji je važan zbog jačanja odnosa u regionu. Nazvao ga je projektom prijateljstva i poručio da ga je potrebno sprovesti u delo u što kraćem periodu.
Dodao je da su potpisani sporazumi na polju transporta, informacionih tehnologija, energetike i policijske saradnje.
"Ovi sporazumi će unaprediti našu saradnju u narednom periodu", napomenuo je turski predsednik.
Pomenuo je i vojnu saradnju i podršku koju kulturni centar pruža onima koji žele da uče turski jezik. Dodao je da Turska stipendijama pruža mogućnost učenicima iz Srbije da se školuju u toj zemlji.
Erdogan ističe da građani sandžačkog porekla predstavljaju najjači ljudski most između Turske i Srbije.
"Nastavljamo da ojačavamo veze i doprinosimo ekonomskom razvoju regiona", rekao je Erdogan.
Zahvalio je "braći iz Novog Pazara" koji su mu uručili titulu počasnog građanina i ključeve grada.

"Bili smo braća, sada smo sugrađani. Saznao sa da je i Vučić dobio tu tituli 2015, a ja ću je sa velikim ponosom nositi do kraja života", istakao je Erdogan.
"Postoje neki kojima smetaju naše aktivnosti i dobri odnosi sa Srbijom i BiH, i pokušavaju da manipulišu naporima i menjaju činjenice. Svi pokušavaju da napadnu zrelo stablo koje daje plodove. Poruka onima koji izazivaju krize i nestabilnost je da, umesto što se bave time, uspostave napore za mir i stabilnost na Balkanu", rekao je Erdogan.
Poručio je da je Turska spremna da prenese svoje veliko iskustvo iz turizma Srbiji, jer turizam može da doprinese ekonomskom razvoju. Kaže da Turska očekuje više od 40 miliona stranih turista ove godine i smatra da dve zemlje mogu i da izađu sa zajedničkim ponudama u svet.  
"Erdogan jasno podržao investitore da ulažu u Srbiju" 
Vučić je izjavio da je turski predsednik Erdogan jasno pozvao sve investitore iz svoje zemlje da ulažu u Srbiju što je više moguće i da su te njegove reči ohrabrujuće, tako da očekujemo što više turskih investitora u Srbiji.
"Erdogan je juče i danas rekao da poziva sve investitore da ulažu u Srbiju što je više moguće, a kada takve reči čujete od njega, to mnogo znači za Srbiju. To je nedvosmislen, kristalno jasan i čist signal za investitore u Turskoj, ali i prijateljstva prema Srbiji", rekao je Vučić.
On je time odgovorio na pitanje da li je dobio uveravanja da će Turska nastaviti da ulaže u Srbiji i razvija jaku ekonomsku saradnju.
Vučić je podvukao da Srbija brine o turskim investitorima, te da je on lično primio gotovo svakog turskog investitora koji je došao u našu zemlju i to ne jednom, već više puta.
Svim investitorima je poručio da su dobrodošli u Srbiju, jer izvanredno rade svoj posao i vredni su.
"Za nas je važno da imamo ljude iz Turske koji su vredni, a Erdoganove reči su ohrabrujuće i očekujemo ih u što većem broju", rekao je Vučić.
Upitan za način finansiranja auto-puta Beograd–Sarajevo, Vučić je rekao da sa Srbijom neće biti problema oko modela.
"Mi želimo da upravljamo auto-putevima u budućnosti, što znači da ćemo ići ili na kreditno finansiranje ili ćemo mi deo iz budžeta preuzeti, a deo na ovakav način, to ostaje između nas i Turske da se dogovorimo", rekao je predsednik Srbije.
Kako je primetio, Turci rade brzo, dobro i efikasno, dok Srbija danas nema problema sa novcem, jer ima suficit u budžetu i može da gradi.
"Samo molimo predsednika Erdogana da, ako može, podstakne i ubrza taj proces u BiH, to bi za nas bilo od velikog značaja. Što se nas tiče, ne vidim nikakve probleme u našoj saradnji", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POTPISAN NIZ SPORAZUMA Vučić: Erdogan je najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje Srbije i Turske

Izvor: Blic, 07.Maj.2018

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na veličanstvenom dočeku i snažnoj opredeljenosti za podizanje ekonomske saradnje na najviši mogući nivo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.