Vučić sa Erdoganom: Odnosi sa Turskom na najvišem nivou u istoriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2022, 02:43

Vučić sa Erdoganom: Odnosi sa Turskom na najvišem nivou u istoriji

Ulaganja, naučna i medijska saradnja, ekonomsko povezivanje, sve to dogovoreno je i potpisano danas sa Turskom. Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, koji boravi u Beogradu, razgovarali su i o drugim pitanjima, poput nabavke bespilotnih letilica za našu zemlju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u modernoj istoriji dva naroda i zemalja, ukazujući posebno na odlične rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u trgovinskoj razmeni.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdogan, gostu izrazio zahvalnost što je posetio Srbiju, ističući da je to uvek velika čast i posebna privilegija za nas.

"Verujem da rezultati koje smo postigli pokazuju da smo odnose uspeli da podignmemo na veoma visok, rekao bih najviši nivo u modernoj istoriji naših naroda i zemalja", kazao je on.

Vučić je ukazao da je trgovinska razmena podignuta sa nivoa značajno ispod jedne milijarde evra, na gotovo 2,5 milijardi evra, sa velikim skokom i ove godine.

"Verujem da smo na dobrom putu da ispunimo cilj koji je postavio predsednik Erdogan, a u što mi nismo verovalo da je moguće, a to je da trgovinska razmena dostigne pet milijardi evra", rekao je on.

Vučić je kazao da ga posebno raduju što investicije iz Turske i dalje dolaze u Srbiju, što se povećavaju i što turske kompanije danas već zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi.

"Ono što smo uradili u prethodnom periodu uskoro će moći građani Srbije da vide na delu", podvukao je Vučić.

Sem obnove mnogih kulturno-istorijskih spomenika, kazao je, građani će moći da uživaju u 22 kilometara dugom putu Novi Pazar-Tutin.

"Nekada je to bio put smrti na kojem smo izgubili mnoge divne ljude. Danas je to moderan put, koji je gotovo završen", rekao je on.

Vučić se zahvalio na efikasnosti turskih izvođača i na ideji da zajednički taj put radimo.

Preneo je da je već video most na Rači, koji, u okviru izgradnje autoputa Kuzmin-Rač, gradi turska kompanija, a koji, kaže, izgleda impresivno.

Izrazio je očekivanje da će tih 19,1 kilometara autoputa uskoro biti završeni i time se Srbija spoji auto-putem sa BiH.

Očekuje nas hladna, a potom i polarna zima

Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a ako ste pažljivo slušali predsednika Rusije Vladimira Putina, sledeća će biti polarna za celu Evropu, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za štampu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na pitanje kako tumači jutrošnji govor predsednika Rusije, koji je upozorio da Evropu i svet očekuje katastrofa, i kako može to da se odrazi na našu zemlju, rekao da nije stigao da vidi celo izlaganje, ali da sve očekuje hladna zima.

"Nisam mogao sve da vidim od izlaganja Putina, ali ja bih to definisao na sledeći način. Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a ako ste pažljivo slušali, sledeća će biti polarna za celu Evropu", podvukao je on.

Vučić je rekao i da mu se čini da niko ne želi rešenje ukrajinskog rata.

"Plašim se da svi iščekuju poraz druge strane, a ne kompromis. Ako stvarno mislite da ćete lako vojnički da pobedite Rusiju,... Nama ostaje da se dobro spremimo za hladnu i polarnu zimu", ukazao je on.

Dodao je da je važno što je pri kraju projektna dokumentacija za put Požega - Kotroman, što će omogućiti blisku vezu sa Višegradom, izrazivši nadu da će kolege iz BiH doneti odluku da krenu sa izgradnjom tog kraka puta ka Sarajevu, dugog 107 kilometara, ili nešto kraće kroz njihovu teritoriju, ako bi promenili trasu.

Vučić je podvukao da je za Srbiju od ogromnog značaja da ima još mnogo projekata sa Turskom.

Preneo je da su razgovarali o većoj saradnji u okviru ministarstava odbrane, većoj vojnoj i saradnji namenskih industrija.

"Ne krijem i nije me sramota, mi to nismo ni krili, da želimo da kupimo bespilotne letelice 'Bajraktar'. Svi žele te letelice, stali smo u red i verujem da sledeće godine Srbija može da ih nabavi. Spremni smo da platimo više novca, od prvobitno dogovornih nekoliko desetina, na nekoliko stotina miliona evra", rekao je Vučić.

Dodao je da je bilo reči o zajedničkoj obuci za padobrance, što bi omogućilo da naši padobranci mogu da skaču i sa 6.000-7.000 metara, što do sada nije bio slučaj.

Naveo je da je važna uloga ministarstava spoljnih poslova, koja se uvek konsultuju, dodajući da je odnos ministara Čavušoglua i Selakovića vrlo korektan.

Vučić je zahvalio Turskoj na podršci 'Otvorenom Balkanu' i na tome da se čuvaju mir i stabilnost u regionu.

Preneo je da su razgovarali o situaciji u Ukrajini, pitanju sankcija protiv Rusije, kao i o svim važnim pitanjima, te o energetici.

"Zamolio sam Erdogana da nam pomogne, ako je moguće, jer to bi bila ogromna podrška... Zamolio sam da nam omoguće prostor za prenos azerbejdžanske struje u Srbiju, što bi nam mnogo toga olakšalo i značilo tokom zime", rekao je Vučić.

Naveo je da su razgovarali o stabilnosti u regionu, koliko je važno da se sačuva mir, te ponovili statove oko integriteta BiH.

"Ja sam dodao i oko poštovanja Dejtonskog sporazuma i integriteta Republike Srpske u okviru BiH. Razgovarali smo o odnosima Srba i Bošnjaka, ali i o trilateralnom susretu između Turske, BiH i Srbije", rekao je Vučić.

Najavio je da će PKS otvoriti svoje prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru, što će, kaže, dodatno pospešiti privredne odnose dve zemlje.

Dodao je da je turistička razmena na najvišem nivou.

"Još jednom želim da se zahvalim, jer predviđamo mnogo novih projekata sa turskim kompanijama. Drago mi je da sve češće čujemo turski jezik, da vidimo turske prijatelje, dobrodošli ste u Srbiju", rekao je Vučić.

Naveo je da će se Srbija postarati da održi prijateljstvo sa Turskom na najboljem i najvišem nivou.

"Da ga ljubomorno čuvamo, da možemo da kažemo da je ovo, posle vremena Kemala Ataturka i Aleksandra Karađorđevića, zlatno doba srpsko-turskih odnosa. Uvek je čast i privilegija da vas ugostimo. Osećajte se kao kod kuće", poručio je Vučić.

Erdogan: Nadam se skorom postizanju sporazuma i za tablice na Kosovu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da se nada da će posle dogovora o dokumentima u najskorije vreme biti postignut i sporazum po pitanju registarskih tablica sa Prištinom kao i o drugim spornim pitanjima.

"Veoma smo zadovoljni da je postignut sporazum kada je reč o prelasku granica samo sa ličnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je reč o registarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vreme, kao i po drugim problematičnim pitanjima", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom.

Istakao je da će Turska nastaviti iskreno da podržava rešavanje problema kroz dijalog.

"Kada se od nas traži pomoć pružamo doprinos svim sredstvima koja su nam dostupna i konstruktivnim pristupom i onim koji je nepristrasan. I spremni smo da uradimo ono što je deo naše uloge kada je reč o tome da se strane u BiH sastanu u formatu da postignu izmirenje u tri zajednice", naveo je Erdogan.

Naglasio je da će njegova poseta Srbiji dovesti do specijalnih rezultata za dve zemlje, kao i ovaj region.

"Hvala dragom prijatelju Vučiću na njegovom iskrenom gostoprimstvu, u ime svoje delegacije i naroda", poručio je Erdogan.

Još jednom smo potvrdili značaj koji polažemo kada su u pitanju mir, rad i razvoj na Balkanu, istakao je Erdogan.

Predsednik Turske je na početku obraćanja pozdravio Vučića, kako je rekao, od srca i dodao da ima veliko poštovanje prema Vučiću, kao i da to kaže u ime svog naroda.

Zahvalio je Vučiću na iskrenom gostoprimstvu i razgovoru u četiri oka i naglasio da su to bili veoma plodni razgovori.

Kako je rekao, u razgovorima su posvetili veliku pažnju narednim koracima koje će preduzeti i razmenili stavove o regionu i međunarodnim pitanjima.

Erdogan je naglasio da će protokol koji je potpisan o putovanju između dve zemlje samo uz ličnu kartu unaprediti odnose dve zemlje, kao i da će zbog toga broj od 300.000 srpskih turista koji su ove godine posetili Tursku biti još veći.

Predsednik Turske je rekao da će Srbija biti šesta zemlja u kojoj će putovanje biti moguće uz korišćenje lične karte sa čipom.

"Od juče u BiH smo preduzeli prve korake ka ovome i na Generalnoj skupštini UN biće potpisani sporazumi", naveo je Erdogan.

Istakao je da su privredni i trgovinski odnosi pokretač saradnje Srbije i Turske i da je trgovinska razmena dve zemlje nastavila rast uprkos pandemiji i prošle godine bila veća za 33 odsto.

On je kazao da je prošle godine dostigla oko dve milijarde dolara, a da je cilj da dostigne pet milijardi i da će se na tome raditi u narednom periodu.

Erdogan je kazao da će danas biti održan poslovni forum kompanija iz dve zemlje i istakao da se u Srbiji zajedno sa Turskom realizuje oko 50 projekata u vrednosti 847 miliona dolara i zahvalio Vučiću na podršci turskim investitorima.

Takođe, kaže da je gradnja novog puta Novi Pazar - Tutin deo vizionarskog pristupa predsednika Vučića.

Erdogan je dodao da je turska agencija za saradnju Tika realizovala 350 projekata i aktivnosti i najavio da će uskoro početi i obnova Bajrakli džamije koja je zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe.

Dodao je i da mnogi građani Turske dolaze drumskim saobraćajem u Srbiju i odlaze u Niš, zbog čega je u tom gradu otvoreno konzularno predstavništvo.

Ono će služiti i našim građanima i razvoju privrednih i kulturnih odnosa, naveo je Erdogan.

Spremni da pružimo podršku u rešavanju odnosa Beograd - Priština

Turska je spremna da pruži podršku na svaki način na koji može kako bi se postiglo rešenje u odnosima Beograda i Prištine, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turski predsednik je to rekao odgovarajući na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome koje će sledeće korake Turska da preduzme kako bi se situacija još više stabilizovala, pošto je primetno da u tom smislu ima pomaka.

Erdogan je dodao da su viđeni i pomaci kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine.

"Videli smo pozitivne pomake i nadam se da postoji i pozitivno ubrzanje koje će biti održivo na Balkanu zato što Balkan ne može više da toleriše ovakvu vrstu problema", ukazao je Erdogan.

Vučić je prethodno priredio svečani doček za Erdogana ispred Palate Srbija uz najviše državne i vojne počasti, uz ispaljivanje 10 počasnih plotuna, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Nakon intoniranja himni, predsedniku je raport podneo komandant gardijskog bataljona potpukovnik Miloš Mitrić, a prošavši pored postrojene počasne Garde, Vučić i Erdogan predstavili su jedan drugom čanove svojih delegacija.

U delegaciji Srbije su bili predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, kao i članovi kabineta predsednika Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.