Vučić i Erdogan: Vrtoglavi uspon saradnje!

Izvor: Mondo, 07.Maj.2018, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Erdogan: Vrtoglavi uspon saradnje!

Turski predsedik Redžep Tajip Erdogan kaže da je zadovoljan jačanjem trgovinskih odnosa Srbije i Turske i najavio da će trgovinska razmena dve zemlje sa sadašnjih milijardu evra biti povećana na dve, a kasnije i više.

Foto: Kayhan Ozer/Presidency Preš Service via AP, Pool

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da je upravo turski lider najzaslužniji za >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vrtoglavi uspon saradnje dve zemlje. 

Redžep Tajip Erdogan je poručio da je jedan od glavnih ciljeva podsticaj investicijama i rast obima trgovine. On je dodao da je cilj njegove zemlje razmena sa Srbijom vredna pet milijardi dolara.

Turski predsednik je poručio da će raditi i dalje na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu, uprkos onima kojima to smeta.

"Turska će nastaviti da nanosi udarac planovima onih koji pokušavaju da izazovu krizu i nestabilnostu u Turskoj i regionu. Poručujemo im da umesto da se bave uzaludnim naporima da destabilizuju Tursku bolje je da te napore ulože u uspostavljenje mira i stabilnosti na Balkanu", poručio je.

Erdogan je prokomentarisao da postoje neki kojima smetaju turske aktivnosti i dobri odnosi sa Srbijom i BiH na Balkanu i koji pokušavaju da manipulišu u vezi s naporima i da menjaju činjenice.

Vučić je na početku obraćanja napomenuo da Srbija nijednog trenutka nije krila da ne može da podrži pučiste u Turskoj, koji ruše demokratsku i legitimnu vlast.

PARADNO: Vučića u Ankari dočekao kordon konjice

"I pre većih i važnijih saveznika Turske, u toj teškoj noći Srbija je izašla sa javnim izjavama i osudom napada na demokratiju i Erdogana, jer smo principijelno štitili međunarodnopravni i ustavni poredak svake zemlje članice Un, u tom slučaju Turske", napomenuo je predsednik Srbije.

POGLEDAJTE KAKO JE VUČIĆ DOČEKAN U TURSKOJ:

On je rekao da je danas delegacija Srbije videla posledice tog napada i nije verovala kako je izgledalo kada neko izvede avijaciju zbog napada na legalne vlasti.

Evo zašto nije uspeo puč u Turskoj

VENCI ZA POGINULE U POKUŠAJU PUČA

Srpska delegacija je i položila venac za poginule a Vučić je poručio da će Srbija uvek umeti da štiti pravo nacija na sopstveno opredeljenje i izbor vlada i sopstvenu budućnost u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Turski predsednik je poželeo dobrodošlicu "dragom prijatelju Vučiću" i državnoj delegaciji Srbije.

Napomenuo je da je održan sastanak Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije i da su razmotreni svi nivoi odnosa.

Istakao je da je obim trgovine između dve zemlje prevazišao milijardu dolara, što je, kako je rekao, zadovoljavajuće.

Naveo je da očekuje da će u 2018. godini to biti povećamo na dve milijarde a u budućnosti i na tri.

"Jedan od istaknutih ciljeva je podsticaj investicijama i veoma smo počašćeni što možemo da pratimo investicije u raznim delovima Srbije", naveo je Erdogan.

On je rekao da je počastvovan mogućnostima turskih investicija u Srbiji i dodao da su razmotrili zajedničke investicije u trećim zemljama.

Autoput Beograd-Sarajevo koji će se graditi uz tursku pomoć ojačaće veze u regionu, dodao je Erdogan.

Vučić je ukazao da je Turska "najveća sila" na Balkanu, što, smatra, treba da je jasan odgovor onima koji se pitaju koliki je uticaj Turske, i u pitanjima koja su od značaja za našu zemlju.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Erdogan i Vučić za jaču saradnju

Izvor: Beta, 07.Maj.2018

Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandr Vučić, založili su se danas u Ankari za dalje jačanje saradnje dve zemlje i povećanje trgovinske razmene.Erdogan je, na konferenciji za novinare, rekao da će Turska doprinositi svemu što će doneti trajni mir i stabilnost Balkanu,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.