Vojna intervencija u Nigeru će destabilizovati situaciju u Africi — Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2023, 18:42

Vojna intervencija u Nigeru će destabilizovati situaciju u Africi — Erdogan

 
Vojna intervencija zemalja Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u Nigeru je neprihvatljiva jer će destabilizovati situaciju u mnogim afričkim zemljama, izjavio je u ponedeljak turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
„Odluka o vojnoj intervenciji u Nigeru je neprihvatljiva. Ona će dovesti do destabilizacije u mnogim afričkim zemljama. Nadam se da će mir i stabilnost u Nigeru biti postignuti što je pre moguće“, izjavio je po povratku iz posete Budimpešti, citira televizijski kanal TRT. Prema rečima turskog lidera, Ankara bi mogla da igra važnu ulogu u rešavanju sukoba u Nigeru i razgovore o ovom pitanju vodi ministarstvo spoljnih poslova. On je takođe pozvao na održavanje demokratskih izbora u Nigeru u bliskoj budućnosti. Krajem jula, grupa vojnih pobunjenika u Nigeru objavila je smenu predsednika Mohameda Bazuma. Zatim su osnovali Nacionalni savet za zaštitu domovine (Conseil national pour la sauvegarde de la patrie, CNSP), na čijem čelu je bio general Abdurahman Čiani, da upravlja državom. Lideri ECOWAS-a zatražili su od pobunjenika u Nigeru, koji je član ove organizacije, da oslobode Bazuma i upozorili su da će doći do vojnog rešavanja situacije ako on ne bude oslobođen. Pored toga, ECOWAS je uveo oštre sankcije Nigeru. Komesar ECOWAS-a za politička pitanja Abdel-Fatau Musah izjavio je nakon sastanka vojnih šefova bloka u Gani 18. avgusta da je određen tačan datum intervencije u Nigeru, ali da to tek treba da bude zvanično objavljeno.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS
 

Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Al Arabija: U toku pripreme za vojnu operaciju ECOWAS-a protiv hunte u Nigeru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2023

Pripreme za potencijalnu vojnu operaciju protiv vojne hunte u Nigeru mogu se videti na vojnim aerodromima zemalja članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), javila je televizija Al Arabija, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.