Vodenim topovima na demonstrante, na desetine uhapšenih

Izvor: Večernje novosti, 21.Avg.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodenim topovima na demonstrante, na desetine uhapšenih

Vlada je smenila gradonačelnike Dijarbakira, Mardina i Vana zbog navodnih veza sa ekstremistima zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju turske vlasti smatraju za terorističku organizaciju Turska policija upotrebila je vodene topove da bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog odluke vlade da smeni trojicu gradonačelnika sa jugoistoka zemlje, gde većinom žive Kurdi, objavili su turski >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << mediji.Privatna DHA agencija javila je da je najmanje 30 osoba privedeno u Dijarbakiru danas, trećeg dana protesta.Vlada je smenila gradonačelnike Dijarbakira, Mardina i Vana zbog navodnih veza sa ekstremistima zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju turske vlasti smatraju za terorističku organizaciju.PROČITAJTE JOŠ - Četvrtina Nemaca ima migrantsko porekloSmenjeni gradonačelnici, članovi prokurdske Narodne demokratske partije, izabrani su na lokalnim izborima u martu. Na njihova mesta postavljeni su državni guverneri.Ova tri gradonačelnika optužena su za razna krivična dela, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji i širenje terorističke propagande, navelo je ranije ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.Zbog sumnje da su povezani sa zabranjenom PKK, turske vlasti smenile su 2016. godine na desetine gradonačelnika u jugoistočnom delu zemlje naseljenom pretežno Kurdima i zamenile ih državnim službenicima.Traffic got blocked before in #Istanbul's #Kadıköy to prevent #police intervention against the #demonstration. #Turkey #DiyarbakirMardinVan pic.twitter.com/cL24BCQnzt— Moving Europe (@MovingEurope) August 20, 2019 Predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je uoči izbora u martu da bi prokurdski gradonačelnici mogli biti otpušteni ako, kao njihovi prethodnici, navodno imaju veze sa ekstremistima.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRIVOĐENJA U TURSKOJ Protesti posle smene gradonačelnika (VIDEO)

Izvor: Blic, 21.Avg.2019

Turska policija upotrebila je vodene topove da bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog odluke vlade da smeni trojicu gradonačelnika sa jugoistoka zemlje, gde većinom žive Kurdi, objavili su turski mediji.

Nastavak na Blic...

Tri turska vojnika poginula u sukobu sa kurdskim PKK

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2019, 10:28

Tri turska vojnika poginula su u sukobu sa pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske nedaleko od granice sa Sirijom i Irakom, saopštile su danas lokalne vlasti, prenosi Rojters. U saopštenju se navodi da su "neutralisana" i tri pripadnika PKK-a. "Vojnici su obezbjeđivali...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.