Izvor: Radio 021, 15.Okt.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija suspendovala izvoz oružja u Tursku

Šef britanske diplomatije Dominik Rab objavio je suspenziju izvoza oružja u Tursku "koje bi moglo biti korišćeno" u ofanzivi protiv kurdskih snaga u severnoj Siriji.

London će "pomno i stalno nadzirati" izvoz u Tursku, rekao je Rab u parlamentu i dodao da u toku ove faze ispitivanja stanja neće biti izdavane nove dozvole za izvoz oružja "koje bi moglo biti korišćeno u vojnim operacijama u Siriji".

"Britanska vlada veoma ozbiljno shvata svoju odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u kontroli izvoza naoružanja", izjavio je britanski ministar.

Rab je naveo da je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" i svom turskom kolegi. Turska tvrdi da ofanziva na severu Sirije za cilj ima isterivanje iz tog područja kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG). Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom, ali su kurdske jedinice bile saveznici zapada u borbi protiv Islamske države.

"Kao što smo se plašili, ofanziva je ozbiljno ugrozila bezbednost i stabilnost u regionu", rekao je Rab i ocenio da će turske akcije ugroziti borbu protiv džihadista i pogoršati humanitarnu situaciju.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.