VUKOTIĆ NUDIO 50.000 EVRA ZA SLOBODU Falsifikovao sam pasoš jer su mene i Dejanu pretresali na aerodromima

Izvor: Press, 16.Okt.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUKOTIĆ NUDIO 50.000 EVRA ZA SLOBODU "Falsifikovao sam pasoš jer su mene i Dejanu pretresali na aerodromima"

Jovan Vukotić, šef škaljarskog klana, nudio je sudu jemstvo od 50.000 evra, a tužilaštvu sporazum o priznanju krivice kojim bi bio osuđen na šest meseci kućnog zatvora, saznaje "Blic".
Foto:Blic
Vođa škaljarskog klana, uhapšen je početkom septembra u Antaliji kada je kod njega pronađen makedonski pasoš, na ime Georgije Andonov. Ubrzo potom, turske vlasti proterale su ga u Srbiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a Vukotić je u Drugom osnovnom tužilaštvu saslušan 12. septembra.
Foto: Jelena Žigić / RAS Srbija
Vođa škaljarskog klana izručen je Srbiji nakon hapšenja u Turskoj
Kako "Blic" saznaje, Vukotić je više od dva sata iznosio svoju odbranu, često izražavajući negodovanje što se obreo u Srbiji, jer kako je rekao "pasoš nije koristio u njoj".
PLAVA POTERNICA
- Vukotić je rekao da je bio u Turskoj sa svojom, kako je rekao, vanbračnom partnerkom Dejanom Živković. Prema njegovim rečima, u trenutku privođenja bio je sam, a turska policija uhvatila ga je dok je bio u automobilu - priča izvor “Blica” upoznat sa slučajem. Na saslušanju je priznao da je falsifikovao putnu ispravu, a kako je objasnio, to je bilo zato što se nalazio na plavoj poternici Crne Gore.


- On je ispričao kako je često na putovanjima imao probleme na aerodromima. Da su njega i Dejanu često znali da zaustavljaju, obavljaju dodatne pretrese koji su trajali po više sati. Kako je rekao, njih je to dosta uzrujavalo, te je, kako bi to izbegao, napravio novi pasoš - priča izvor "Blica".
Foto: dejanazivkovic / Instagram
Dejana Živković
ŠEST ZEMALJA
Nakon Vukotićevog saslušanja, naloženo je veštačenje pasoša koji je koristio. Kako "Blic" saznaje, šef škaljarskog klana pasoš je koristio od 2. aprila ove godine pa sve do 5. septembra, kada je ušao u Tursku. Za pet meseci, Vukotić je, kako je "Blic" pisao, obišao čak šest zemalja - Makedoniju, Grčku, Tursku, Poljsku, Ukrajinu i Španiju. U svaku od njih ulazio je bez problema - pasoška kontrola ovih zemalja nije primetila da je pasoš falsifikovan.

- Veštačenjem pasoša utvrđeno je da je Vukotić u Makedoniji nabavio pravi pasoš, a da je na njega samo umetnuo svoju sliku. Baš zbog toga bilo mu je teško ući u trag, odnosno da na pasoškim kontrolama primete da se radi o potpuno drugom čoveku, a ne o Georgiju Andonovu - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.
PREGOVORI
Vukotić je u pritvoru u Okružnom zatvoru već mesec dana. Isto toliko tužilaštvo je pokušavalo da sa njim sklopi sporazum o priznanju krivice. Postupajući tužilac ponudio je šefu škaljarskog klana da sporazumom, za delo za koje je zaprećena kazna zatvora i do pet godina, Vukotić odleži u zatvoru godinu dana. Međutim, šef škaljarskog klana imao je druge zamisli. Najpre, tražio je ukidanje pritvora, za šta je nudio jemstvo od 50.000 evra - banalno malo u odnosu na reputaciju koja ga prati.
- Njemu je pritvor određen po dve tačke - zbog opasnosti od bekstva, ali i kako ne bi ponovio krivično delo. Jemstvo kao mera ne može da pokrije obe tačke zbog kojih je Vukotiću određen pritvor - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

Kada se prešlo na razgovore o visini kazne, Vukotić je bio spreman da prihvati šest meseci robije, ali sa nanogicom.
- Takva ponuda Vukotića nije mogla da se prihvati jer on je počinio produženo krivično delo falsifikovanje pasoša. To znači da je u kratkom periodu čak 15 puta ulazio i izlazio iz različitih zemalja Evrope i tako kršio zakon - kaže naš izvor.
OPTUŽNICA
Kako sporazum nije mogao da se sklopi, Drugo osnovno tužilaštvo podiglo je prošle nedelje protiv Jovana Vukotića optužnicu zbog falsifikovanja dokumenata. Umesto godinu dana, koliko je tužilaštvo za nagodbu nudilo Vukotiću, u optužnici se traži godinu i po dana zbog krivičnog dela koje je počinio. Suđenje Vukotiću zakazano je za 23. oktobar, a kako kaže izvor "Blica", postoji mogućnost da će Vukotić već na prvom ročištu sklopiti sporazum o priznanju krivice.
KO JE JOVICA VUKOTIĆ?

Vukotić je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe, poznate kao škaljarski klan. On se dovodi u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, kao i sa najtežim krivičnim delima u Srbiji i Crnoj Gori. Vukotić je, takođe, poznat po tome što je uprkos brojnim optužbama osuđen samo dva puta, i to jer su krivicu za njegove zločine često preuzimali njegovi bliski saradnici. Nakon njegovog hapšenja u Turskoj, crnogorsko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv Vukotića zbog sumnje da je na ime poreza i doprinosa utajio 22.800 evra. On je pre dve nedelje, povodom zamolnice Crne Gore u vezi sa utajom poreza u toj državi, saslušan u Posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Beogradu. Za to delo branio se ćutanjem.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.