Utva prodala prvu Sovu kupcu u Meksiku

Izvor: TangoSix.rs, 06.Jan.2024, 15:12

Utva prodala prvu Sovu kupcu u Meksiku

Fabrika aviona Utva prodala je svoj prvi avion Sova kupcu iz Meksika, rečeno je Tanjugu u Pančevu. Kompanija kaže da je počela pregovore za prodaju Sove i sa školom letenja u Turskoj.
Kako je Tanjugu kazao Aleksandar Petrović, rukovodilac razvoja i projektovanja u Utvi, pored prve prodaje novina je i razvoj verzije aviona sa dizel motorom:
– Prvi avion je prodat u Meksiku. Aktivno radimo sa partnerima iz Turske, i imamo potencijalnog kupca, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << školu letenja, za dizel varijantu aviona. Mi smo od ranije u procesu projektovanja aviona sa dizel motorom, a u 2024. godini očekujemo da dopunimo sertifikaciju sa dizel varijantom Sove. –
Fabrički pilot i instruktor letenja Zoran Španović dao je interesantan komentar za Tanjug o položaju Sove na tržištu generalne avijacije, u segmentu letelica za obuku pilota:
– Većina evropskih zemalja, buduće pilote obučava na avionima tipa Cesna 172 i Pajper 28, na kojima se radi osnovna obuka, ali ti avioni nemaju pokretljivost, upravljivost i stabilnost koju daje Sova. Modernizovana Sova zadržala je kvalitet stare Utve 75 ali i obiluje modernim uređajima koji olakšavaju letenje i boravak u kabini. Potrošnja iznosi oko 32 litre benzina po radnom satu. –
Sovin kokpit / Foto: Neda Mojsilović, Tango Six Aleksandar Petrović je potvrdio da je za Utvu, koja je od 2017. godine u vlasništvu kompanije Jugoimport SDPR, namenjeno investiciono ulaganje i da je, kako kaže, „u investicionom ciklusu za tekuću godinu opredeljen novac koji će se iskoristiti za renoviranje fabrike i poboljšanje proizvodnih kapaciteta, uglavnom za vojnu namenu, ali da će to služiti celoj fabrici i proizvodnji aviona“.
Tango Six je već izveštavao o Jugoimportovim planovima da uloži u proizvodni kapacitet za serijsku proizvodnju domaće borbene besposadne letelice Pegaz. Serijska proizvodnja Pegaza, prema poslednjoj izjavi državnog rukovodstva, trebalo je da je počla u aprilu prošle godine.
Petrović je takođe kazao da projekat razvoja petosedog žirokoptera sa kompanijom Skyworks Aeronautics i dalje traje. Hawk 5 je ponovo izložen na poslednjem Partneru. Promenjena mu je šema bojenja a pored letelice je poređano neintegrisano nevođeno naoružanje vazduh-zemlja, verovatno kao demonstracija moguće evolucije upotrebe ove letelice.
Drugi Utvin projekat razvoja, žirokopter Hawk 5. Na Partneru prikazan sa naoružanjem koje još nije integirsano / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Prva prodaja Dok su se dve najveće škole letenja u Srbiji ranije odlučile za Cessne, Diamonde i najskorije Tecname, Utva je svoju modifikaciju prototipa četvorosede Utve 75 prodala nakon osam godina od kada je avion prvi put predstavljen na sajmu naoružanja Partner 2015. godine. Sova je drugi derivat poznate Utve 75 koja je 2016. godine obeležila 40 godina od prvog leta, i koja je i dalje u upotrebi u srpskom RV i PVO.
Hronološki, prvi derivat bio je projekat Safat. Takođe modifikacija koja je rađena za Sudan u privatnom aranžmanu srpskih preduzetnika i inženjera. Safat 03, kako je Tango Six tada prvi izvestio, učestvovao je dva puta na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju – 2013. godine na statici a 2015. godine i u letačkom programu.
Ideja sa modifikacijom Utve 75 u Safat 03 nastala je zbog prodaje Sudanu kao avion za selekciju i osnovnu obuku vojnih pilota / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Jugoimport na svim većim sajmovima naoružanja reklamira Sovu u formi makete sa šemom srpskog RV i PVO u kontekstu mogućnosti prodaje aviona drugim ratnim vazduhoplovstvima / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Neuspeli projekat četvorosedog „kruzera“ koji je poleteo 1986. godine sa oznakom Utva 75A-41 evoluirao je u Sovu koja tako danas ima oznaku Utva 75A-41M (Modifikovana).
Kako je glavni vazduhoplovni inženjer Utve Petrović ispričao za Tango Six, letelica je dobila novi Lajkomingov IO-390 motor, novu elisu, redizajniranu prednju masku i strukturalno je ojačana. Enterijer je dramatično redizajniran u odnosu na originalnu Utvu 75. Sova je tako dobila novi centralni i novi bočni pult, kožna sedišta i najnoviju „off the shelf“ avioniku za ovu klasu aviona.
Sova je prvi put poleteta 2018. godine a Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao joj je tip sertifikat u maju prošle godine.

 
The post Utva prodala prvu Sovu kupcu u Meksiku appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.