Ustavni sud u Turskoj naredio da se ukine zabrana pristupa Vikipediji

Izvor: NovaEnergija.net, 27.Dec.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud u Turskoj naredio da se ukine zabrana pristupa Vikipediji

Odluka Turske da zabrani Vikipediju doneta je protivustavno, navodi se u odluci Ustavnog suda ove zemlje. Sud je saopštio da zabrana predstavlja kršenje slobode govora i naredio njeno ukidanje.
Turska Vlada zabranila je Vikipediju 2017. godine zbog tekstova o saradnji Turske i džihadističkih militanata u Siriji. Turski cenzori često privremeno blokiraju sajtove na >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << kojima se kritikuje rad državnih zvaničnika i institucija.
Iz Fondacije Vikipedije je podneta tužba protiv Turske pred Evropskim sudom za ljudska prava u maju. U tužbi se navodi da se blokiranjem onlajn enciklopedije krši pravo na slobodu izražavanja. Odluka doneta u četvrtak je značajna pobeda Fondacije, piše regionalni urednik BBC-ja za Evropu Deni Eberhard.
Osnivač Vikipedije Džimi Vels proslavio je odluku na Tviteru.
Welcome back, Turkey! pic.twitter.com/txeAnBMpLE
— Jimmy Wales (@jimmy_wales) December 26, 2019

Šta znači ova odluka?
Sudije Ustavnog suda odlučile su da je zabrana protivustavna sa deset glasova za i šest glasova protiv. Očekuje se da će vlasti ukinuti zabranu koja je uvedena jer su na Vikipediji objavljeni tekstovi o vezama Turske, Islamske države, drugih militantnih grupa i terorizma.
Pod predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Turska je ključni igrač u konfliktu u susednoj Siriji – država je prihvatila 3.7 miliona izbeglica i napravila kontroverznu „bezbednu zonu” duž severoistočne granice. Po rečima Fondacije Vikipedija, Evropski sud za ljudska prava tužbu razmatra prioritetno i trebalo bi da primi podnesak turske Vlade sledećeg meseca.
„Danas je dobar dan za one među nama koji veruju u moć znanja i dijaloga”, saopštila je fondacija. „Ohrabreni smo ovom odlukom i nastavićemo da gradimo svet u kom je besplatno znanje dostupno svima.”
Turska je na 157. mestu globalnog indeksa slobode medija Reportera bez granica. Na listi se nalazi pošto je na 157. mestu od 180 zemalja.
Izvor: BBC News na srpskom
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.