Umešale se SAD: Poslaće vojsku?

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 08:28

Umešale se SAD: Poslaće vojsku?

SAD razgovaraju o alternativnim načinima izvoza žita sa Turskom i Ukrajinom.

Sjedinjene Američke Države su u pregovorima sa Turskom, Ukrajinom i drugim istočnoevropskim zemljama, o stvaranju alternativnih puteva za izvoz ukrajinskog žita nakon raskida ugovora o žitu, piše Vol strit žurnal (WSJ), pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Napominje se da plan, koji podržava Vašington, predviđa "povećanje kapaciteta" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine do oktobra za izvoz četiri miliona tona žita mesečno preko Dunava.

Većina žitarica biće otpremljena rekom Dunav, kao i preko Crnog mora do obližnjih rumunskih luka, navodi list.

Proizvod će tada biti "isporučen na druge destinacije".

U tekstu se ocenjuje da je takva ruta sporija i skuplja.

Istovremeno, kako primećuje Volstrit džornal, napori da se "povećaju izvozne mogućnosti Ukrajine" preko Dunava čine se paralelno sa koracima Turske i UN da Rusiju vrate u okvire žitnog sporazuma.

Ističe se da SAD razmatraju "sve potencijalne opcije, uključujući i vojna rešenja, za zaštitu brodova koji idu za ukrajinske luke na Dunavu".

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu ispunile svoje obaveze prema Rusiji, predviđene tim sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD se uključuju u izvoz žita iz Ukrajine: Trenutno pregovaraju sa ovim zemljama, a evo kuda bi pošiljke mogle da idu

Izvor: Blic, 16.Avg.2023

Sjedinjene Američke Države su u pregovorima sa Turskom, Ukrajinom i drugim istočnoevropskim zemljama, o stvaranju alternativnih puteva za izvoz ukrajinskog žita nakon raskida ugovora o žitu, piše danas Volstrit žurnal (WSJ), pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.