Ukida se zabrana Vikipedije u Turskoj zbog optužbe za povezanost sa teroristima

Izvor: B92, 15.Jan.2020, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukida se zabrana Vikipedije u Turskoj zbog optužbe za povezanost sa teroristima

Zabrana Vikipedije u Turskoj trebalo bi danas da bude ukinuta.

Ukida se nakon zvanične objave Ustavnog suda da je blokada te onlajn enciklopedije duža od godinu dana, predstavljala kršenje slobode izražavanja.

Presuda Ustavnog suda, objavljena u Službenom glasniku, otvara put da se okonča zabrana uvedena u aprilu 2017. godine zbog članka u kojem se Turska optužuje za povezanost sa terorističkim organizacijama, prenosi Rojters.

Pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vikipediji trebalo bi da bude ponovo omogućen nakok što presuda, doneta većinom od 10 prema šest, bude zvanično prosledjena nadzornom telu za telekomunikacije.

Zahtev za preispitivanje odluke o zabrani Vikipedije Vrhovnom sudu uputila je Fondacija "Vikimedija", koja održava enciklopediju.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.