Uhvaćen u švercu češljugara preko granice, platio ogromnu kaznu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 11:28

Uhvaćen u švercu češljugara preko granice, platio ogromnu kaznu

Granična policija na graničnom prelazu sa Hrvatskom kod Batrovaca zaustavila je državljanina Turske i Holandije G.O, koji je u automobilu nosio kavez sa pet jedinki češljugara, ptice koja spada u strogo zaštićene vrste i koja je zaštićena međunarodnim propisima. Ptice su istog dana donesene u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novi Sad, gde je, nakon stručnog pregleda, odlučeno da se puste u prirodu.

Predmet je granična policija ustupila šidskoj policiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je protiv G.O. podnela istog dana krivičnu prijavu zbog pokušaja iznošenja iz Srbije zaštićenog prirodnog dobra. Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici je istog dana odbacilo prijavu i donelo rešenje da, po principu oportuniteta, okrivljeni uplati 120.000 dinara i 655 evra u humanitarne svrhe. Uplata je realizovana istog dana.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izražava zadovoljstvo radom policije i nadležnog javnog tužilaštva u brzom procesuiranju ovog krivičnog dela.

"Zavod, koji je staralac strogo zaštićenih vrsta životinja na području Vojvodine, ističe da su hvatanje u prirodi, držanje u zarobljeništvu i pokušaji prenosa preko granice strogo zaštićenih životinja česta krivična dela, usled čega je rad graničnih službi i pravosudnih organa veoma važan u njihovom sprečavanju", kaže Marko Tucakov, biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U ovoj instituciji kažu da su male divlje ptice pevačice, u koje spada i češljugar, posebno na udaru kod ove vrste kriminala.

"Nažalost, najveći deo ovako uhvaćenih ptica strada tokom hvatanja i transporta, te je želja da se ove životinje drže u kavezu radi pesme i lepog perja nastrana i apsurdna", kaže Tucakov.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.