Ubedljive pobede šahista Srbije u Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2021, 13:44

Ubedljive pobede šahista Srbije u Turskoj

U Turskom letovalištu Altinova, na obali Egejskog mora, kombinovani šahovski timovi Turske i Srbije odigrali su tri prijateljska trening meča koji su završeni ubedljivim pobedama naših šahista.

Mečevi su igrani po takozvanom Ševeninškom sistemu, u kome šahista jedne ekipe igra protiv svih članova protivničke ekipe. Odigrane su ukupno 192 partije, a manje od deset odsto je završeno podelom poena što govori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o izuzetnoj borbenosti koja niti jednom nije prelazila granice fer pleja.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije sa Korona virusom, nekoliko igrača je odustalo u poslednjem trenutku, ali je taj problem organizator uspešno rešio adekvatnim zamenama koje su profilisali ekipe tako što je tim Srbije krasilo iskustvo a tim Turske mladalačka energija.

U našoj ekipi istakao se internacionalni majstor Anđelko Dragojlović koji je čitav turnir odigrao na visokom nivou da bi u 32 partije zabeležio samo dva poraza. U protivničkim timovima, čiji su se sastavi menjali iz meča u meč, nametnuli su se mladi igrači: Danadži Ege, Devedži Husein Said, Čelik Ali Alper i Kuru Atila, kao i mlade šahistkinje: Tokat Nehir, Koč Azra i Engin Čala. Reč je o veoma perspektivnim igračima koji ozbiljno rade na svom šahovskom usavršavanju i čija imena treba zapamtiti. Najlepšu partiju na turniru odigrao je Jagiz Bora, koji je kao beli u sicilijanskoj odbrani, u stilu starih majstora žrtvovao topa i tri lake figure i protivniku Matiću dao mat u minijaturi.

Turnir je odigran u bajkovitoj atmosferi hotela Kaisa u Altinovi, za koji se slobodno može reći da je šahovski dvorac na obali Egejskog mora. Uz blagoslov Turske šahovske federacije, mečeve je organizovao velemajstor Dragan Šolak koji namerava da nastavi da razvija saradnju Turskih i Srpskih šahista od koje će i jedni i drugi imati koristi.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.