(UŽIVO) Erdogan održao pobednički govor: Turska je donela istorijsku odluku (LIVESTREAM) (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 16.Apr.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) Erdogan održao pobednički govor: Turska je donela istorijsku odluku (LIVESTREAM) (FOTO)

Građani Turske danas se na referendumu izjašnjavaju o ustavnim promenama, kojima bi se proširila ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Ishod referenduma mogao bi da ima širi uticaj na sve aspekte budućnosti Turske i da Erdoganu obezbedi još 12 godina na vlasti.

Građani, njih 55 miliona, na referendumu odlučuju o predlogu Ustava koji bi moć i formalno skoncentrisao u rukama predsednika zemlje, odnosno o tome da li njihova država treba da sa parlamentarnog pređe na >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << predsednicki sistem vladavine.

Tako bi se mesto premijera ukinulo, a predsednik, kojeg direktno bira narod, bi bio istovremeno i šef vlade i šef države, kao recimo u SAD, piše Dojče vele.



23:15 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predsedavaće sutrašnjom sednicom vlade u svojoj predsedničkoj palati u Ankari, javila je televizija "CNN Turk.

22:55 -  Predsednik turske izborne komisije Sadi Guven potvrdio je večeras da nezvanični rezultati pokazuju da su građani Turske na referendumu podržali promene ustava. Prema njegovim rečima, kampanja "za" promene osvojila je 1,25 miliona glasova više od kampanje "protiv", a pošto je ostalo samo 600.000 glasova koji još nisu prebrojani, to znači da su promene prihvaćene.

Foto: AP/Tanjug

22:35 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je večeras mogućnost referenduma o ponovnom uvođenju smrtne kazne. Erdogan je to rekao u govoru koji je direktno prenosila televizija, nakon što je proglasio pobedu na referendumu o ustavnim reformama kojima dobija šira ovlašćenja.

- Ako (zakon parlamenta) dođe do mene, ja ću ga odobriti. Ali ako ne bude podrške (opozicije u parlamentu)... onda šta da radimo? Onda možemo da održimo još jedan referendum po tom pitanju - kazao je Erdogan misleći na smrtnu kaznu.

22:25 -  Građani nekoliko delova Istanbula, najvećeg grada u Turskoj, udarali su šerpama i loncima na prozorima svojih domova, dok je predsednik Redžep Tajip Erdogan proglašavao pobedu na današnjem referendumu ustavnih reformi. Ovo je, kako je naveo Rojters, tradicionalna forma protesta.

Foto: AP/Tanjug

22:15 - Slavlje na ulicama Sarajeva: Turci proslavljaju pobedu Erdogana

21:54 - "Danas... Turska je donela istorijsku odluku. Sprovodimo najvažniju reformu u našoj istoriji", rekao je on novinarima u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Istanbulu, ističući da bi svi trebalo da poštuju odluku turskog naroda, a posebno saveznici.

Erdogan je naveo da nezvanični rezultati pokazuju da je oko 25 miliona glasača podržalo ustavne reforme, dok je protiv bilo 1,3 miliona manje.  On je dodao da se nada da će Turska imati koristi od rezultata referenduma.

21:44 - Evo koliku moć sada ima Erdogan u Turskoj!

Foto: AP/Tanjug

21:30 - Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača bilo je za promene, dok je 48,3 odsto glasalo protiv, javila je agencija Anadolija

21:10 - Predsednik Erdogan trenutno se obraća novinarima.

21:00 - Turski premijer Jildirim proglasio je pobedu i tom prilikom rekao da je "otvoreno novo poglavlje u istoriji". Prebrojano 99 odsto glasova.

20:45 - Ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu pozdravio je pobedu svoje vlade na referendumu kao rođenje "nove Turske". Čavušoglu se obratio grupi pristalica u svom rodnom gradu Antaliji, rekavši: "Od sada, zaista postoji nova Turska. Biće stabilnosti i poverenja u novoj Turskoj".

Erdogan's 'Yes' lead narrows in final stages of Turkey vote count. More referendum updates: https://t.co/dPNHrYxBvW pic.twitter.com/HOmuDkZg3J

— Reuters World (@ReutersWorld) April 16, 2017

20:25 -  Vođa turske opozicione nacionalističke patije MHP Devlet Bahčeli rekao je da je ishod referenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja "nesumnjivo uspešno dostignuće" i da ga kao takvo treba poštovati.

20:12 - Velik broj građana okupio se u Ankari gde trenutno drži govor premijer Binali Jildirim. Uskoro se očekuje i obraćanje turskog predsednika.



19:48 - Glavna turska opoziciona stranka Republikanska narodna partija zahteva ponovno brojanje do 60 odsto glasova u referendumu koji bi mogao da proširi ovlašćenja predsednikaTurske Erdogana, saopštio je danas zamenik predsedavajućeg stranke Erdal Aksunger.

AP javlja da je glavna opoziciona stranka traži ponovno brojanje 37 odsto glasova.

19:33 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras da je rezultat referenduma "jasan" i pozvao je premijera i lidera nacionalističke partije da im čestita na ishodu, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore bliske predsedniku.

Foto: AP/Tanjug

19:28 - Prokurdska partija saopštila je da je dobila informacije da je bilo krađe na izborima, oko 3-4 odsto glasova.

19:20 - Turska državna agencija proglasila je pobedu Erdogana, slavje je počelo i u njegovoj stranci.

19:09 - Smanjuje se prednost kako pristižu glasovi iz cele zemlje. Glasovi Turaka iz inostranstva mogli bi da budu odlučujući.

— dwnews (@dwnews) April 16, 2017

19:01 - Prebrojano je 97 odsto glasova. Opcija "da" je u prednosti sa 51,42 odsto glasova, dok je 48,58 građana protiv ustavnih reformi.

18:53 - Najveća turska opoziciona stranka - Republikanska narodna partija, kritikovala je odluku Izborne komisije da se prilikom brojanja glasova sa današnjeg referenduma o proširenju nadležnosti šefa države Redžepa Tajipa Erdogana, kao važeći smatraju i glasački listići bez zvaničnog pečata.

Potpredsednik te stranke Bilent Tezdžan je rekao da su zbog takve odluke rezultati referenduma "suočeni sa ozbiljnim problemom legitimiteta".

- Izborna komisija je promenila pravila glasanja. To znači da je dozovolila izbornu prevaru - izjavio je Tezdžan, javlja AP.

18:50 - Zamenik premijera Vejsi Kanjak rekao je da "nisu dobili broj glasova za koji su se nadali".

18:40 - Turska prestonica Ankara i najveći grad Istanbul glasali su protiv ustavnih promena.

#TurkeysChoice: Results in #TurkeyReferendum as of 16:41GMT

Votes counted: 95.69%

Yes: 51.62% No: 48.38% pic.twitter.com/kNqgTpLNKe

— TRT World (@trtworld) April 16, 2017

18:33 - Odziv na referendumu bio je visok - 86 odsto upisanih birača.

18:29 - Skoro 5 odsto glasački9h listića je pregledano. Za ustavne promene glasalo je 52,08 odsto građana, za opciju "ne" - 47,92 odsto.

18:14 - Prema državnim turskim medijima, prebrojano je oko 90 odsto biračkih mesta. Ovo su rezultati:

#BREAKING 'Yes' leads with 52.7% in Turkey referendum after 90% count of vote: state media

— AFP news agency (@AFP) April 16, 2017

18:01 - Iz Turske stižu različiti rezultati, prema pojedinim medijima prebrojano je skoro 90 odsto birališta, a rezultat je skoro izjednačen.

BREAKING: 'No' is now leading in Istanbul! pic.twitter.com/xoYxaLRGuB

— Gissur Simonarson (@GissiSim) April 16, 2017

17:50 -  Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu prebrojanih oko 51 odsto glasova, oko 57 odsto građana Turske izjasnilo se za ustavne promene, kojima se povećava moć predsednika, javlja Rojters.

Najviše građana glasalo je za promene u Anadoliji, dok se protv ustavnih reformi najviše glasalo na primorju, u oblasti pored Egejskog mora i delovima Turske na jugoistoku, naseljenim uglavnom Kurdima, prenose agencije, pozivajući se na tursku agenciju Anadolija.

17:41 - Prema CNN Turk-u, za opciju "da" glasalo je 54,44 odsto glasača, dok je opciju "ne" zaokružilo 45,56 građana.

BREAKING: With 74% of the vote in. 'Yes' leads with 54% #TurkeyReferendum pic.twitter.com/hd3ko1hDna

— Conflict News (@Conflicts) April 16, 2017

17:20 - Zatvorena su sva birališta u Turskoj.

17:00 - Nakon skoro četvrtine prebrojanih glasova na turskom referendumu, pokazalo se da oko 63 odsto građana a podržava predložene ustavne promene kojima se povećava moć predsednika, objavila je televizija NTV, a prenosi Rojters.

16:30 -  Birališta u 32 turske provincije na istoku zemlje zatvorena su za glasanje, a za jedan sat trebalo bi da budu zatvorena glasačka mesta i u zapadnim provincijama.

COUNTED: %17.1

YES: %64.6

NO: %35.4#TurkeysChoice

(source: @yenisafak)

— bünyamin kasap (@falanfilanvs) April 16, 2017

16:02 - Birališta u 32 turske provincije na istoku zemlje zatvorena su za glasanje, a za jedan sat trebalo bi da budu zatvorena glasačka mesta i u zapadnim provincijama.

15: 00 - Predsednik Erdogan je izjavio posle glasanja da je današnji referendum o izmenama Ustava "izbor za promenu i transformaciju", izražavajući uverenje da će narod Turske "doneti očekivanu odluku".

Lider opozicije Kemal Kiličdaroglu koji se zalaže za odbacivanje ustavnih promena na referendumu, izjavio je pošto je glasao da narod danas glasa za sudbinu Turske i da se "nada da će rezultat biti dobar i da ćemo zajedno imati mogućnost da razgovaramo o suštinskim problemima Turske".

Foto: AP/Tanjug

Ukoliko pobedi opcija "da", time bi se predsedniku dodelila veća ovlašćenja: mogao bi da planira budžet, imenuje ministre i sudije, ali i da ih razrešava dužnosti, i mogao bi da u odredenim oblastima donosi i dekrete.

Mogao bi da raspusti parlament, raspisuje izbore, uvodi vanredno stanje, komanduje vojskom i postavlja rektore univerziteta. Takode bi šef države mogao da bude i clan politicke partije. Do sada je on formalno morao da istupi iz partije i neutralno obavlja dužnost.

Ukratko, sva vlast bi se skoncentrisala u rukama predsednika, a on se trenutno zove Redžep Tajip Erdogan.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AFP: Erdogan - turski ratoborni sultan, šampion u teškoj kategoriji

Izvor: Kurir, 16.Apr.2017

...Partija pravde i razvoja Erdogana je pre 15 godina došla na vlast, a Erdogan je od tada učestvovao na 11 izbora - pet parlamentarnih, dva referenduma, tri puta na lokalnim izborima i jednom na predsedničkim - i na svima je odneo pobedu..Erdogan je danas zabeležio još jednu, 12 pobedu, na referendumu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.