UN: Turska stvorila okruženje pogodno za mučenje

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2016, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Turska stvorila okruženje pogodno za mučenje

Turske vlasti stvorile su okruženje "pogodno za mučenje" posle neuspelog pokušaja državnog udara u julu ove godine, izjavio je u Ankari specijalni izvestilac UN Nils Melzer.

"Čini se da su mučenje i druge vrste zlostavljanja bili rasprostranjeni u danima i nedeljama posle neuspelog državnog udara posebno u trenutku hapšenja i tokom policijskog pritvora", rekao je Melzer na kraju šestodnevne posete Turskoj.

Prema njegovim rečima, zakoni i ukazi koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << usvojeni stvorili su okruženje "pogodno za mučenje".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je vanredno stanje u zemlji i usvojio niz dekreta o produžuvanju pritvora.

Melzer je tokom posete obišao pritvorske centre u Istanbulu, Ankari i Dijarbakiru gde je razgovarao sa zatvorenicima, advokatima i aktivistima za ljudska prava.

Specijalni izvestilac UN nije naveo da su osumnjičeni uhapšeni posle puča sada mučeni, već je pozdravio "angažman turskih vlasti da se bore i spreče mučenje".

Melzerova poseta Turskoj dolazi mesec dana posle izveštaja organizacije Hjuman Rajts Voč u kojem se turske vlasti optužuju za mučenje privedenih posle neuspelog puča.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.