U Srbiji više od 15.000 vidova povezivanja mladih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji više od 15.000 vidova povezivanja mladih

U Srbiji je zahvaljujući brojnim projektima realizovano više od 15.000 različitih vidova udruživanja mladih, izjavio je danas ministar omladine Vanja Udovičić na regionalnoj konferenciji "Mladi Zapadnog Balkana i Turske - nama je potrebno više".

Udovičić je na tom skupu u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac rekao da je kao predstavnik Vade ponosan na sve mehanizme uspostavljene u zemlji i mogućnosti koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su date mladima.

"Možemo biti ponosni na zajedničke rezultate - i na Zakon o mladima, strategiju sa akcionim planovima, Savet za mlade, lokalne klubove, kancelarije za mlade, kao i na direktnu komunikaciju Republike sa lokalom ali i svim mehanizmima kroz finansiranje projekta zahvaljujući kojima smo došli do vise od 15.000 raznih vidova udruživanja mladih u Srbiji", rekao je ministar.

Dodao je da takvi rezultati ne definišu ono što bismo želeli da postignemo na lokalu, već je reč samo o mehanizmu koji omogućava da mlad čovek može da se izrazi, da pokrene stvari.

"Od mladih najviše očekujemo onu poruku gde bismo svi zajedno mogli da kreiramo sadašnjost i budućnost kakvu bismo želeli za našu zemlju i ceo region", rekao je Udovičić i dodao da biti mlad čovek znači kreirati sadašnjost gledajući u budućnost ne biti opterećen prošlošću.

Udovičić je podsetio da su svi relevantni državni i društveni učesnici svesni da moraju da prate zahteve mladih, potrebe i ideje i želju da se stvori atmosfera i društvo kvalitetnije za buduće generacije.

Pozvao je mlade da budu odvažni u ciljevima, da se ne zadovoljavaju prosečnošću, da ne staju tamo gde bi drugi stali, već da postavljaju granice tamo gde oni žele, te poručio da Ministarstvo želi da bude istinski čvrst partner sa mladima i da ih sluša.

"Potrebni su nam vaši saveti, ali i vaše kritike, želimo da učimo od vas i da stavljamo u vrh prioriteta vaše ciljeve. Iako se nekada možda nećemo razumeti ne možemo da kažemo da vaši prioriteti nisu u samom vrhu naših prioriteta", rekao je Udovičić.

Ministar je učesnike skupa iz Srbije, Crne Gore, Makedoniji, Albanije i Turske podsetio da mladi imaju odgovornost prema svojim zemljama ali i celokupnom širem region.

Dodao je da je mogućnost kreiranja budućnosti najlepša odgovornost, te da se prvi korak ma koliko težak ili nevidljiv bio mora napraviti, te pozvao mlade da naprave prvi hrabri korak i da danas počnu da kreiraju sadašnjost i budućnost, da budu odvažni i iskoriste sve kapacitete da se ne predaju, da veruju u snove, da promovišu prave vrednosti.

"Država je tu da vas sasluša podrži i pomogne ako se sapletete jer svi verujemo i želimo da ovaj širi region ima bolju i blistaviju budućnost da budemo primeri ostatku sveta", rekao je Udovičić.

Na skupu su govorili i predstavnici Fondacije, partneri i Štefan Hudolin iz Delegacije EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.