U Idlibu poginula 22 turska vojnika, Ankara će pustiti izbeglice da krenu ka Evropi

Izvor: RTS, 28.Feb.2020, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Idlibu poginula 22 turska vojnika, Ankara će pustiti izbeglice da krenu ka Evropi

Guverner pogranične turske provincije Hataj rekao je da su u vazdušnim napadima u sirijskom gradu Idlibu poginula 22 turska vojnika. Turske snage krenule u odmazdu. Visoki turski zvaničnik kaže da je Ankara odlučila da pusti izbeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.
Rahmi Dogan, guverner Hataja, rekao je da su turski vojnici stradali u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vazdušnim napadima snaga Bašara el Asada.

Dogan je dodao da je nekolioko teško ranjenih vojnika odvedeno u bolnicu. 
Rojters prenosi da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao hitan sastanak bezbednosnih službi.
Erdogan je ranije danas rekao da se situacija u Siriji kreće u pozitivnom smeru za Tursku i da Turska i Rusija u međuvremenu nastavljaju pregovore.
Turska podržava pobunjenike Sirijska vojska podržana ruskim vazdušnim napadima pokušava da oslobodi poslednje uporište pobunjenika u zemlji u devet godina dugom ratu u kome su milioni civila izbegli, a stotine hiljada su poginule.
Turska je poslala jake trupe u severoistočnu sirijsku provinciju Idlib kako bi podržala pobunjenike da se odbrane od naleta trupa Bašara el Asada.
Zvaničnici Rusije i Turske održali su u četvrtak još jednu rundu razgovora u Ankari o uspostavljanju primirja.
Prethodne dve runde u turskoj i ruskoj prestonici nisu donele rezultat.
Inače, kanal Rusija 24 je ranije danas izvestio da su turski specijalci napadom iz ručnih raketnih lansera pokušali da obore ruske i sirijske vojne avione iznad Idliba, gotovo istovremeno kada su pobunjenički i turski izvori objavili da su pobunjenici koje podržava Turska, zauzeli grad Najrab u provinciji Idlib.
Pobunjenici objavili i da je Sarakeb potpuno oslobođen. 
Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Tursku da nastavlja da podržava nezakonite formacije u idlibskoj zoni deeskalcije uz pomoć artiljerije i udarne bespilotne avijacije.
Otvorena vrata Evrope za izbegliceU međuvremenu, visoki turski zvaničnik rekao je da je Ankara odlučila da pusti izbeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.
"Turska više neće zadržavati sirisjke izbeglice da stignu do Evrope kopnom ili morem", naveo je taj zvaničnik.
Kako je naglasio, turskoj policiji, obalskoj straži i graničarima naređeno je da odstupe.
Nekoliko miliona sirijskih izbeglica nalazi se u kampovima u Turskoj.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAJMANJE 33 TURSKA VOJNIKA POGINULA U SIRIJI: Ankara otvara granice, pušta migrante u Evropu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2020

Turski zvaničnici su napad pripisali sirijskoj vojsci...Turska je poslala hiljade vojnika i teškog naoružanja u Idlib na severozapadu Sirije kako bi pružila podršku pobunjenicima koji nastoje da zaustave ofanzivu sirijske vlade i ruskih snaga sa ciljem da povrate ovu teritoriju...Najmanje 33 turska vojnika poginula...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

NATO danas o situaciji u Siriji; Ko je zabrinut, a ko je za prekid vatre

Izvor: B92, 28.Feb.2020

Brisel/Vašington -- Ambasadori NATO sastaće se danas na zahtev Turske, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu...Sastanak je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg..."Danas će se sastati Savet NATO, na zahtev Turske, a na osnovu Člana 4 Severoatolantskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.