U Ankari zabranjeni svi LGBTI događaji, razlog bezbednost

Izvor: Blic, 19.Nov.2017, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ankari zabranjeni svi LGBTI događaji, razlog bezbednost

Turski zvaničnici zabranili su sve događaje LGBTI grupa u Ankari, a te organizacije su ovu odluku okarakterisale kao nezakonitu i diskriminativnu.

Zabrana je stupila na snagu u subotu na neodređeni period, a odnosi se na sve filmske projekcije, pozorišne predstave, panel diskusije i izložbe LGBTI grupa, prenosi danas AP.

Kancelarija guvernera Ankare saopštila je danas da je zabrana uvedena kako bi se zaštitila "javna bezbednost", navodeći da bi takvi događaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogli da uzrokuju mržnju između različitih grupa i dovedu u opasnost "zdravlje i moral", kao i prava i slobode drugih.

U saopštenju se upozorava da bi neke grupe mogle biti isprovocirane LGBTI događajima i da bi mogle da preduzmu akciju protiv učesnika tih događaja zbog "izvesnih društvenih osetljivosti".

Iako homoseksualnost nije zabranjena u Turskoj i mnogobrojne LGBTI udruženja su legalno registrovana u toj zemlji, aktivisti za ljudska prava kažu da se LGBTI pojedinci suočavaju sa diskriminacijom i stigmatizacijom.

Dva LGBTI udruženja sa sedištem u Ankari, "Kaos GL" i "Pink Lajf", oštro su večeras kritikovale zabranu događaja, saopštivši da se time krše turska i međunarodna prava.

Te dve organizacije su upozorile da će odluka turskih vlasti ugroziti njihov rad na borbi protiv diskriminacije i zločina iz mržnje, pozvavši zvaničnike da povuku zabranu.

ILGA, globalna organiazcija za zaštitu LGBTI prava, okarakterisala je zabranu kao "sramno kršenje osnovnih prava i sloboda", i zaključila da je to primer "sužavanja prostora" za LGBTI civilno društvo u Turskoj.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Ankari zabranjeni svi LGBTI događaji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2017

Turski zvaničnici zabranili su sve događaje LGBTI grupa u Ankari, a te organizacije su ovu odluku okarakterisale kao nezakonitu i diskriminativnu...Zabrana je stupila na snagu u subotu na neodređeni period, a odnosi se na sve filmske projekcije, pozorišne predstave, panel diskusije i izložbe LGBTI...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.