Tursku tužilo 546 pravnika Evropskom sudu za ljudska prava

Izvor: B92, 04.Jun.2019, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tursku tužilo 546 pravnika Evropskom sudu za ljudska prava

Strazbur -- Stotine ranije zaposlenih u turskom pravosuđu presavilo je tabak protiv države zbog tretmana posle pokušaja puča, tražeči i obeštećenje.

Seldžuk Altun i još 545 ranije zaposlenih u turskom pravosuđu tužilo je Tursku Evropskom sudu za ljudska prava, tražeći utvrđenje povrede prava na slobodu i bezbednost, zbog neosnovanog hapšenja, pritvora i optužbi, počev od jula 2016. godine kada je u Turskoj izveden pokušaj državnog udara.

Tim povodom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropski sud je pozvao vladu Turske da se izjasni povodom predstavke, objavljeno je na sajtu tog suda, nakon čega će odlučiti da li će prihvatiti razmatranje ovog slučaja.

U informaciji Evropskog suda se precizira da su podnosioci predstavki, koji su svi članovi nacionalnog pravosuđa, u različitim periodima bili suspendovani sa dužnosti odlukom Vrhovnog odbora sudija i tužilaca zbog sumnje da su pripadnici terorističke organizacije Fetulahci (FETO) Fetulah Gulena, koji živi u egzilu u SAD, a koga Turska optužuje za organizovanje državnog udara.

Istovremeno su bili uhapšeni a potom izvedeni pred sudije koje su im odredile a kasnije i produžile pritvor.

Žalbe pritvorenih na ove odluke su sve odbijene, a potom je i Ustavni sud Turske njihove ustavne žalbe odbacio kao neprihvatljive. U međuvremenu, podignute su optužnice protiv njih zbog navodnog pripadništva terorističkoj organizaciji, a sudski postupci su još u toku.

Podnosioci tužbi se žale pre svega na povredu prava na slobodu i bezbednost iz člana 5 Konvencije o ljudskim pravima, kao i na druge odredbe Konvencije. U informaciji Evrpskog suda se, pored ostalog, navodi da su se neki od podnosilaca predstavki žalili zbog neosnovanog pritvaranja, bez postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo, neki zbog predugačkog trajanja pritvora, zatim zbog nedostatka nezavisnosti i nepristrasnosti sudija koji su odlučili o njihovom pritvoru i tako dalje. Takođe su tražili da im Evropski sud dosudi pravičnu naknadu kao obeštećenje, a iznos zahteva nije objavljen.

Sredinom aprila Evropski sud je obavezao Tursku da plati 10.000 evra jednom turskom sudiji zbog moralne štete, jer je bio uhapšen nakon puča zbog sumnje da pripada kriminalnoj organizaciji.

Pokušaj državnog udara u Turskoj dogodio se 15. jula 2016. godine, kada je poginulo 251, a ranjeno oko 2.200 osoba. Turske vlasti za to su optužile organizacija Fetulahci (FETO) tvrdeći da je reč o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetulah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Americkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD. Tvrde da su se pripadnici te organizacije godinama infiltrirali u državne insistucije i pravosuđe, pokušavajući da naprave paralelne državne strukture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.