Turskom se šire glasine...

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 10:28

Turskom se šire glasine...

Turskom se šire glasine, nakon što je predsednik Erdogan otkazao važne termine iz zdravstvenih razloga i to usred završne faze predizborne kampanje, piše DW.

"Kad završimo Akuju, počinjemo brzo sa pripremama za našu drugu, pa čak i treću nuklearnu elektranu", rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Nije obećao samo jednu već tri atomske centrale svojoj zemlji.

Bilo je planirano da Erdogan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u četvrtak 27. aprila svečano otvori nuklearnu elektranu Akuju na južnoj sredozemnoj obali – to je bio jedan od važnijih termina u predizbornoj kampanji. Ali, Erdogan nije mogao lično da prisustvuje, već se uključio posredstvom video-veze.

To nije jedini termin koji je Erdogan u završnoj fazi predizborne trke morao da otkaže. Od prethodnog utorka 25. aprila on je dobio zdravstvene tegobe. Morao je čak i da prekine jedan televizijski intervju. Razlozi su jake stomačne smetnje i naporna predizborna kampanja. „S vremena na vreme sam suočen s takvim stvarima. Izvinjavam se i vama i našoj publici“, rekao je Erdogan.

Otada ne može da učestvuje na predizbornim skupovima. Zastupa ga njegov zamenik Fuat Oktaj. Na Tviteru je Erdogan objavio da su lekari odredili mirovanje.

Govorka se da je Erdogan u bolnici. Ili čak da je pretrpeo srčani udar. Portparol predsednika te glasine je demantovao. Iz krugova bliskih vladi čuje se tvrdnja da strani mediji šire lažne vesti o Erdoganovom zdravstvenom stanju. Prema njima Erdogan ima samo laki nazeb. Barem je tako rekao njegov zamenik Oktaj za tursku novinsku agenciju Anadolu.

Ovo nije prvi put da Erdogan mora da otkazuje termine zbog zdravstvenih problema. U prethodnih nekoliko godina stalno se nagađalo o njegovom zdravstvenom stanju – govorilo se da ima epilepsiju, dijabetes, rak creva.

Erdoganov bivši lekar Turhan Džomez, sada je opozicioni političar patriotske „Dobre partije“ (IYI). On je u jednom intervjuu rekao: „Kao lekar savetovao bih mu da se neko vreme dobro odmori. Njegovo zdravlje je važnije od svega ostalog i smatram da bi za njega bilo bolje da malo uspori.“

Predizborna kampanja se zahuktala. Erdogan je planirao oko 40 termina u naredne dve do tri nedelje, javio list „Bliskoistočno oko“. Nije ostalo mnogo vremena do izbora koji se održavaju 14. maja.

U anketama Erdogan poslednjih nedelja vodi mrtvu trku s najizglednijim kandidatom opozicije Kemalom Kiličdarogluom, kandidatom kemalističko-socijaldemokratske Republikanske narodne partije (CHP). Kiličdaroglu je neko vreme čak bio i ispred njega.

Ipak mu je, kako sam kaže, poželo brz oporavak porukom na Tviteru. „Možemo da budemo politički takmaci, ali i konkurentima želimo dobro zdravlje. Sigurno se sada o njemu brinu lekari i rade sve što je potrebno. Šta god da preporuče, toga se treba pridržavati.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.