Turskim tokom gas će poteći  već 2020. godine! Srbiji 75 MILIONA EVRA godišnje od taksi

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2019, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turskim tokom" gas će poteći već 2020. godine! Srbiji 75 MILIONA EVRA godišnje od taksi

Prve količine gasa kroz magistralni gasovod „Turski tok“, koji prolazi kroz Srbiju, poteći će već u januaru 2020. godine!

Investicija će vredeti 1,5 milijardi evra, a naša zemlja će od tranzitnih taksi prihodovati oko 75 miliona evra godišnje.

Izgradnja gasovoda dugog 403km, koji u Srbiju ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša, počela je 25. aprila u Šajkašu kod Novog Sada, a rok za završetak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radova je 18. decembar.

Ministar Energetike Aleksandar Antić kaže da će ovaj gasovod imati kapacitet od 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

- Prve cevi na na gasovodu postavljene su pre nešto manje od mesec dana i od tada radovi intenzivno traju. Sve mora da bude gotovo do 18. decembra ove godine. Ukoliko sve bude po planu i Bugarska izgradi svoj deo trase, prve količine gasa kroz ovaj cevovod poteći će već u januaru 20120. - ističe Antić.

Kako dodaje ministar energetike, naša zemlja ovim projektom postaje tranzitna država kada je gas u pitanju.

- Srbija će od toga imati velike koristi. Ne očekujem da će biti problema u finansiranju jer 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari  „Gastransa“ - srpski „Srbijagas“ i ruski „Gasprom“, ostalo je projektno finansiranje. Reč je o jednom projektu koji je potpuno komercijalan i kao takav obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksa taj gasovod i ta čitava investicija isplate – kaže Antić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić napominje da je „Turski tok“ itekako isplativ i da se radi o veoma dobroj ideju.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je izgradnja „Turskog toka“ odlična vest za srpsku ekonomiju  jer je ovo projekat koji će Srbiji doneti veliku zaradu – ovaj projekat za našu zemlju znači povećanje energetske bezbednosti, ali i ekonomsku dobit zbog smanjenja troškova  transportnog gasa jer će on sada prolaziti kroz Srbiju. Na sve dobićemo i ogromnu novčanu naknadu zbog taksa – kaže Madžar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.