Turski zvaničnici više neće ići na skupove u Nemačkoj

Izvor: RTS, 21.Mar.2017, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski zvaničnici više neće ići na skupove u Nemačkoj

Nijedan zvaničnik Turske više neće ići u Nemačku da se zalaže za podršku turskih gastarbajtera referendumu o proširenju ovlašćenja turskog predsednika, saopštilo je predstavništvo turske vladajuće partije.
Portparol predstavništva Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Redžepa Tajipa Erdogana u Nemačkoj rekao je da su svi predviđeni skupovi otkazani, posle višenedeljnih napetosti između Berlina i Ankare oko te kampanje.

Prema predstavništvu, čije je sedište u Kelnu, odluka je doneta u Ankari.
Unija turskih evropskih demokrata (UETD), organizacija turske dijaspore koja podržava Erdogana, u odvojenom saopštenju objavljenom u nemačkom časopisu Virtšaftsvohe objavila je da neće organizovati nikakve nove manifestacije s turskim ministrima u Nemačkoj do 16. aprila, kada se održava referendum u Turskoj.
Biće informacionih sastanaka na lokalnom nivou, bez predstavnika turske vlade, rekao je predsednik UETD-a.
Odluka je doneta, posle višenedeljnih tenzija između Turske i više evropskih zemalja, dan pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel zapretila da će zabraniti turskim zvaničnicima sve mitinge.
Merkelova je negodovala zbog novih napada predsednika Erdogana, koji je u nedelju ponovio optužbe Nemačke da sprovodi "nacističku praksu".
"Nećemo tolerisati da cilj opravdava sva sredstva i da svi tabui padaju bez poštovanja patnji onih koji su proganjani ili ubijeni za vreme nacional-socijalizma", rekla je Angela Merkel.
Odnosi između Turske i Nemačke prolaze kroz jaku krizu od kada su lokalne nemačke vlasti otkazale više skupova podrške Erdoganu, zbog čega je on optužio Evropu, posebno Berlin.
Nemačka, koja je optužila Ankaru da je prešla određenu granicu pominjanjem nacizma, ipak se trudi da izbegne direktni sukob s Erdoganom, navodi agencija Frans pres.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kakav preokret: Erdogan iznenada promenio odluku

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2017

Zvanična Ankara je odlučila da turski političari neće više održavati političke skupove u Nemačkoj uoči aprilskog referenduma o povećanju predsedničkih ovlašćenja, saopštila je Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana...- Svi skupovi koji su planirani,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Štajnmajer Erdoganu: Ne ruši ono što se godinama gradilo

Izvor: RTS, 22.Mar.2017, 15:24

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer upozorio je, u prvom predsedničkom govoru, turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da rizikuje da uništi sve što je njegova zemlja postigla poslednjih godina. . Između Turske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.