Turski sud odlučio da se oteta deca vrate majci u Beograd

Izvor: RTS, 11.Mar.2016, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski sud odlučio da se oteta deca vrate majci u Beograd

Turski porodični sud u Mersinu odlučio je da Beograđanki Slavici Burmazović treba da se vrati njeno troje dece koje je prošle godine bez njenog pristanka i znanja odveo u Tursku njen nevenčani suprug i otac dece, turski državljanin Ejup Jundžu.
Kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu pravde Srbije, koje je u stalnom kontaktu sa tamošnjim institucijama povodom tog slučaja, posle ročišta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i izjašnjenja dece da žele da žive sa majkom, turski sud je doneo presudu prema kojoj je Jundžu dužan da vrati Esmu (11), Ajšu (10) i Tarika (4) njihovoj majci, ali ova presuda još nije pravosnažna.
Naime, Jundžu ima pravo da uloži žalbu na presudu u roku od 15 dana.
Jundžu je 18. avgusta 2015. godine oteo i bez saglasnosti majke odveo decu u Tursku, da žive sa njegovom zakonitom suprugom Turkinjom i njihovom decom.
Tokom sudskog procesa deca su uz prevodioca i u prisustvu psihologa i pedagoga rekla da žele da se vrate majci u Srbiju.
Deca su se i srpskim diplomatama koje su ih obišle u školi požalila da imaju loš tretman od maćehe, da je starija ćerka završila u bolnici zbog loše ishrane, da ih otac tuče i da im je zabranjen kontakt sa majkom.
Međutim, deca su u nekoliko navrata uspela preko direktorke škole u Turskoj da se čuju sa majkom.
Jundžu je, iako državljanin Turske, uspeo da letos pređe granicu na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i izvede ih iz zemlje, sa srpskim pasošima, a da mu niko nije tražio saglasnost drugog roditelja, a koja je, po zakonima Srbije, obavezna kada je u pitanju prelazak državne granice.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.