Turski sud odbio zahtev da se Aja Sofija pretvori u džamiju

Izvor: Beta, 13.Sep.2018, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski sud odbio zahtev da se Aja Sofija pretvori u džamiju

Turski vrhovni sud odbio je danas zahtev da se Sveta Sofija, čuvena Aja Sofija u Istanbulu, trenutno muzej, ponovo pretvori u džamiju, prenela je agencija Anadolija.Navedeno je da je zahtev jedne religijske organizacije odbijen uz obrazloženje da ga je podnelo udruženje a ne pojedinac.Nekadašnja vizantijska crkva je pretvorena u džamiju posle turskog osvajanja Carigrada 1453, da bi je Kemal Ataturk 1935. pretvorio u muzej, muzej koji privlači milione turista svake godine.Ipak, u Istanbulu je sve više poziva upućenih vladi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da taj simbol grada ponovo pretvori u džamiju.Erdogan se u martu molio u Aja Sofiji.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Turski sud odbacio zahtev da Aja Sofija ponovo postane džamija

Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2018, 09:58

Najviši turski sud odbacio je zahtev da istanbulsko zdanje iz vizantijskog doba Aja Sofija - crkva koja je prvo pretvorena u džamiju, pa u muzej - ponovo postane džamija.. . Sud je odbacio zahtev koji je podnela jedna verska grupa, javlja agencija Anadolija, navodeći da je zahtev odbijen iz tehničkih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.