Izvor: Blic, 22.Avg.2017, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski privrednici hoće greenfield i brownfield investicije

Postoji veliki broj potencijalnih turskih privrednika koji su zainteresovani za ulaganje u greenfield i brownfield investicije u Srbiji, ali je neophodno redefinisati ukupne ekonomske odnose sa Turskom, izjavio je predsednik Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović.

Na poljoprivrednom Forumu Srbija-Turska u Beogradu, Međedović je rekao da Srbija ima ogromne šanse za izvoz na treća tržišta, a da su Turci zainteresovani za otvaranje pogona u našoj zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u oblastima tekstilne, građevinske i autoindustrije.

- Postoje velike šanse za izvoz naših proizvoda, a Turska znači izlaz na treća tržišta. Turski privrednici iz tekstilne, građevinske i auto industrije su zainteresovani da otvore pogone u Srbiji - rekao je Međedović.

On je objasnio i da je sporazum SSP sa Turskom dosta restriktivan, te da je potrebno iznaći način kako da se ekonomski odnosi dve zemlje dodatno unaprede.

Prema njegovim rečima, razlozi za spoljnotrgovinski deficit sa Turskom su, između ostalog, što srpski privrednici očekuju da brzo ostvare profit i nemaju iskustva u izvozu, pogotovo u Tursku.

S druge strane, kaže, Turski investitori ne poznaju zemlje Balkana i uslove za poslovanje u ovom regionu.

Potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik fabrike "Sirogojno" Rade Ljubojević, navodi da zahvaljujući pojačanoj saradnji sa Turskom, moguće je trgovinsku razmenu dve zemlje sa sadašnjih 847 miliona evra podići na milijardu.

- Cilj je da se deficit poravna i da se ako je moguće uđe i u suficit - rekao je Ljubojević i objasnio da kao što Turska ima voće koje izvozi u Srbiju, i naša zemlja ima određene voćarske kulture koje može da ponudi turskom tržištu.

On je naveo da je pre svega reč o malinama, suvim šljivama, ali i drugim voćnim vrstama koje nedostaju na istočnim tržištima, a Srbija ih proizvodi.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.