Turski premijer zapretio snažnim odgovorom Holandiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Mar.2017, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski premijer zapretio snažnim odgovorom Holandiji

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je jutros da će njegova zemlja snažno odgovoriti na "neprihvatljivo postupanje" holandskih vlasti prema turskim ministrima koji su sprečeni u nameri da se obrate državljanima Turske u Holandiji.

Jildirim je u pisanoj izjavi pozvao Turke koji žive u Evropi da ostanu smireni i da ne reaguju na provokacije, kao i da glasaju 16. aprila na referendumu o promenama turskog ustava, dodajući da bi to bio najbolji odgovor evropskim državama. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

On je naveo da će Turska snažno odgovoriti na neprihvatljivo postupanje Holandije prema ministrima koji imaju diplomatski imunitet.

"Naši takozvani evropski prijatelji koji govore o demokratiji, slobodi izražavanja i ljudskim pravima pali su na svom ispitu", rekao je Jildirim.

Turska ministarka za porodična pitanja Fatma Betul Sajan Kaja rekla je jutros da su je holandske vlasti sprovele do granice sa Nemačkom na način koji je "pogazio sve demokratske i ljudske vrednosti".

Ona je navela na društvenoj mreži Tviter da je odvedena u grad Najmegen, u blizini granice s Nemačkom, dodajući da osuđuje postupanje holandskih vlasti u ime svih građana Turske.

"Ceo svet mora da preduzme mere protiv fašističke prakse! Takvo ophođenje prema ministarki nije prihvatljivo", navela je ona.

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb rekao je da je turska ministarka za porodična pitanja odvedena uz pratnju do nemačke granice odakle je došla, pošto je pokušala da dođe do konzulata Turske u Roterdamu, čemu se protivila Vlada Holandije.

"Nju je vlada proglasila nepoželjnim strancem i propisi nalažu da osoba bude vraćena odakle je došla", rekao je on.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu razgovarao je telefonom s potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, od koga je zatražio da podstakne holandskog premijera da zaustavi "sramotu" prema turskim ministrima kojima je zabranjeno da prisustvuju skupovima.

Kako je naveo u intervjuu za televiziju Haber, on je Timernmansu, holandskom političaru, rekao da je situacija "izmakla kontroli".

Holandska vlada povukla je u subotu dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova koji je najavio da će doći u Holandiju da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum kojim se daju veća ovlašćenja šefu države.

Holandska vlada je navela da je povukla dozvolu zbog "rizika za javni red i bezbednost" nastalih povodom najavljene posete Čavušoglua.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao u subotu da Holandija "ne zna politiku niti međunarodnu diplomatiju" i dodao "to su ostaci nacizma, to su fašisti", što je holandski premijer Mark Rute ocenio kao "sumanutu primedbu".

Diplomatski sukob dve zemlje odvija se nekoliko dana pre holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se prema anketama očekuje jačanje stranke antiislamskog vođe Gerta Vildersa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.