Turski premijer: Nemačka pravi ozbiljnu grešku

Izvor: RTS, 09.Mar.2017, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski premijer: Nemačka pravi ozbiljnu grešku

Binali Jildirim izjavio je da Nemačka zauzima stranu u vezi s predstojećim referendumom u Turskoj o ustavnim promenama koje će predsedniku dati veća ovlašćenja i da je to "ozbiljna greška". Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu predao listu planiranih skupova Zigmaru Gabrijelu.
Povodom kritike nemačke kancelarke Angele Merkel na račun izjave turskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o "nacističkoj praksi" u Nemačkoj, turski premijer Binali Jildirim je rekao da je Nemačka "možda uznemirena" jer će na referendumu verovatno biti izglasane promene.

Jildirim je ocenio da, ako je tačno, to bi se moglo smatrati "mešanjem" u unutrašnja pitanja druge države, a da je to "veoma pogrešno".
Ograničavanje turskih političara da učestuvuju na skupovima u Nemačkoj imaće efekat suprotan namerama nemačkih vlasti, rekao je Jildirim i dodao da će turski narod pažljivo pratiti šta se dešava.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u nedelju kritikovao odluku nemačkih gradskih vlasti da otkažu tri skupa u znak podrške referendumu u Turskoj o uvođenju predsedničkog sistema, na kojima je trebalo da se obrate turski ministri.
Erdogan je izjavio da se takva "praksa ne razlikuje od nacističke", a nemačka kancelarka je rekla da takve izjave ne mogu da budu tolerisane.
Jildirim je izjavio i da će vanredno stanje uvedeno posle neuspelog puča 15. jula prošle godine biti "još malo" produženo.
Prema njegovim rečima, vanredno stanje koje treba da istekne u aprilu, uvedeno je da bi se "svi delovi državne administracije i državnih agencija" očistili od pristalica muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara optužuje da je organizovao puč.
Osnovna prava i slobode, rekao je Jildrim, nisu ograničeni ni na koji način.
Od pokušaja udara uhapšeno je više od 41.000 ljudi, a više od 100.000 je otpušteno.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"I dalje vanredno stanje, Nemačka pravi ozbiljnu grešku"

Izvor: B92, 09.Mar.2017

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da Nemačka zauzima stranu u vezi s predstojećim referendumom u Turskoj o ustavnim promenama...Taj referendum će predsedniku dati veća ovlašćenja, a Jildirim ističe da je to "ozbiljna greška"...Jildirim je u izjavi grupi stranih novinara najavio i da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.