Turski navijači ujedinjeni dočekali fudbalere večitih rivala posle najvišeg patriotskog čina

Izvor: B92, 30.Dec.2023, 14:53

Turski navijači ujedinjeni dočekali fudbalere "večitih rivala" posle najvišeg patriotskog čina

Fudbaleri Fenerbahčea i Galatasaraja dočekani su poput heroja po povratku u Tursku nakon što su odbili da igraju utakmicu Superkupa u Saudijskoj Arabiji.

Razlog neigranja je zabrana Saudijaca fudbalerima da na teren izađu u majicama sa likom Mustafe Kemala Ataturka čime su ovi želeli da obeleže 100. godišnjicu nastanka moderne turske države.

Taj potez domaćina maltene je digao čitavu Tursku na noge, nacionalni ponos je ipak bio na testu, a podršku su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << im odmah pružili i navijači najvećih rivala, Bešiktaša, ali i ostali klubovi.

Kada su predsednici klubova Ali Koč i Dursun Ozbek konačno objavili da se utakmica neće igrati i da će se ekipe vratiti u Istanbul, polako je počelo spontano okupljanje navijača na aerodromu, i bilo je jasno da će fudbaleri Galatasraja i Fenerbahčea biti dočekani kao junaci..

Na Aerodromu Istanbul i aerodromu "Sabiha Gökcen" fudbalere su u ranim jutarnjim satima dočekale hiljade navijača i to ne samo njihovih ekipa.

Uz zastave Fenerbahčea i Galatasaraja vijorile su se zastave Bešiktaša, Tabzonspora, Sivasspora...

Ovo je zaista bio jedinstven prizor da navijači najvećih rivala u Turskoj zajedno slave, što samo pokazuje koliko im znači njihov patriotski gest.

"Mi smo Ataturkovi vojnici", odjekivalo je istanbulskim aerodromima.

Mustafa Kemal "Ataturk" (u prevodu otac turaka) stao je ispred svoje zemlje u ratu sa velikim svetskim silama koje su želele da rasparčaju Osmansko carstvo, te je, želeći da stvori tursku državu, vodio svoje pristalice u borbi protiv Francuza, Grka i Jermena.

Ataturkova vojska je u ratu koji je vođen od 1920. godine na kraju trijumfovala, a Republika Turska je uspostavljena 29. oktobra 1923. godine.

Ataturk je kao predsednik sve do svoje smrti sprovodio političke, ekonomske i društvene reforme, koje su Tursku pretvorile u savremenu, demokratsku i sekularnu nacionalnu državu.

Islamski zakon je odvojio od svetovnog, ukinuo je osmanlijski jezik pisan arapskim pismom i zamenio ga turskim jezikom pisanim latinicom, te je napravio otklon od persijskih i arapskih utjcaja na dotadašnji jezik. Definitivan odmak od Osmanskog carstva, a samim tim i islama napravio je imenovanjem Ankare, nekada provincijskog grada u srcu Anadolije, glavnim gradom Republike Turske.

Jasno je otuda zbog čega je Ataturk postao omražen u očima Saudijaca, države u kojoj je na snazi šerijatski zakon. U toj državi smatraju ga čovekom koji je njihovu braću udaljio od islama, te nije iznenađujuće što nisu dozvolili da fudbaleri Fenerbahčea i Galatasaraa izađu u Rijadu na utakmicu u majicama sa njegovim likom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.