Turski mediji i Noje cirher cajtung o Erdoganovoj poseti Srbiji

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski mediji i "Noje cirher cajtung" o Erdoganovoj poseti Srbiji

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret sa njegovim domaćinom, predsednikom Aleksandrom Vučićem, udarna je vest na naslovnicama turske štampe, koja je posebnu pažnju posvetila bilateralnim razgovorima i dobrodošlici koju su mu priredili Beograđani. Švajcarski "Noje cirher cajtung" piše da je u porastu turski angažman na Balkanu.
Tako Milijet piše da je nakon bilateralnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << susreta održan poslovni forum, te da su dvojica predsednika nakon toga prošetala gradom i obišli više znamenitosti.

Ovaj turski dnevnik piše i da su Beograđani predsednika Turske dočekali kao "dragog gosta" sa kojim su želeli i da se fotografišu.
List piše da su Erdogan i njegov domaćin posetili Simitsku palatu, jednu od 12 pekara, koje je u Beogradu otvorio turski privrednik.
Ističe se da je predsednik Vučić svom gostu poklonio posebno dizajnirani bicikl.
I uticajni Hurijet na naslovnoj strani piše o poseti Erdogana Srbiji i ističe u prvi plan potpisane sporazume o budućoj ekonomskoj saradnji i turskim investicijama.
Značajan prostor u medijima je odvojen za šetnju dvojice predsednika srpskom prestonicom.
Posebno se napominje da mnoge zamenitosti iz perioda Osmanskog carstva restaurira turska agencija TIKA.
List navodi da su dvojica predsednika, praćeni građanima, posetili, između ostalog, Kalemegdansku tvrđavu i džamiju, gde su dočekani toplom dobrodošlicom i aplauzima.
Dnevnik Karar na naslovnici, pak, donosi izjavu predsednika Erdogana, koji je na konferenciji za novinare tokom zvanične posete Srbiji optužio američkog ambasadora u Ankari Džona Basu da je odgovoran za ukidanje američkih viza turskim građanima.
Navodi se da je Erdogan rekao da mu je čudno što pre nego su vize ukinute američki zvaničnici nisu o tome obavestili ministra spoljnih poslova Turske.
Posebno se ističu reči Erdogana da Turska više ne smatra ambasadora SAD u Ankari legitimnim predstavnikom Vašingtona i da bi, ako je tačno da je američki diplomata sam radio na ukidanje viza, trebalo da bude povučen.
Turski predsednik je, prenosi list, rekao i da je Baša zatražio prijem u oproštajnu posetu kod više ministara Vlade Turske, ali i da su ga oni odbili jer ga, kako je rekao, Turska ne vidi kao predstavika SAD.
Ambasador Basa je 9. oktobra saopštio odluku SAD o suspenciji viza te zemlje za građane Turske, nakon što je u Ankari uhapšen službenik američke Ambasade
Noje cirher cajtung: U porastu turski angažman na Balkanu
Turski angažman na Balkanu je u porastu, ocenjuje švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung u tekstu povodom posete turskog predsednika Beogradu.
List navodi i da su turske investicije 2016. iznosile 1,66 milijardi dolara, što je 5,3 odsto ukupnih turskih investicija u inostranstvu.
U tekstu pod naslovom "Erdogan kao nosilac nade" Noje cirher cajtung napominje i da je u delegaciji sa turskim predsednikom doputovalo 185 privrednika.
Takođe, prenosi da je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će biti potpisani memorandumi o otvaranju dve fabrike i dodao da je 450 turskih firmi već u zemlji, kao i da investicijama turskih industrijalaca može da se zahvali što su "određena mesta na slabo razvijenom jugu Srbije uopšte još u životu".
Prema oceni švajcarskog medija, vlade na Balkanu spekulišu da bi mogle da profitiraju od umešanosti Ankare u konflikte na bliskoistočnom kriznom luku.
"Balkan je danas jedini region bivšeg carstva gde je spoljnopolitička maksima 'nula problema sa susedima' i sprovedena u delo. Erdogan se ljuti što balkanske države ne sprovode baš prilježno zabranu škola koje finansira Fetulah Gulen", ocenjuje list.
U tekstu se podseća da je Beograd od 1521. do 1867. godine bio pod vlašću Osmanlija zbog čega, kako se navodi, "hrišćanski Srbi gaje mračnu sliku osmanskog jarma i zbog čega ih je iritirao neoosmanski prizvuk Erdoganove spoljne politike, a još više su mu zamerali što se solidariše sa Kosovarima".
Međutim, primećuje i da je sada situacija opuštena, da ljudi uveče na televiziji gledaju turske "TV sapunice", a oni koji to mogu da plate, letuju u Turskoj.
"Turci pokazuju velikodušnost i prave fondacije u bolnicama i staračkim domovima. Ovde malo kome smeta Erdoganov autoritarni stil vladanja, pri čemu ga mnogi političari u regionu kopiraju", ocenjuje Noje cirher cajtung.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ovako to vide Nemci: Beograd vekovima bio pod Osmanlijama, a sad Erdogan...

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2017

Turski angažman na Balkanu je u porastu, ocenjuje švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung u tekstu povodom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu...List navodi i da su turske investicije 2016. iznosile 1,66 milijardi dolara, što je 5,3 odsto ukupnih turskih investicija u inostranstvu...U...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.