Turski list tvrdi da je saudijski novinar mučen i ubijen

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2018, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski list tvrdi da je saudijski novinar mučen i ubijen

Turski provladin list Jeni safak preneo je danas da je nestali saudijski novinar Džamal Kašogi "mučen i ubijen" u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao 2. oktobra i od tada mu se gubi svaki trag.

List je opisao audio snimak o navodnom ubistvu Kašogija, a na kojem se čuje glas saudijskog generalnog konzula koji je rekao: "Uradite to negde drugde jer ću imati nevolje". Turski list je dodao da su Saudijci mučili Kašogija.

Šef američke diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Majk Pompeo doputovao je danas u Tursku na razgovore sa zavničnicima o Kašogiju. Pompeo je pre Ankare posetio Rijad gde je razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom i njegovim sinom, prestolonaslednikom, princom Muhamedom ben Salmanom.

Američki ministar je pred put u Ankaru rekao da su mu saudijski zvaničnici obećali da u istrazi o nestanku novinara niko neće biti pošteđen, uključujući članove kraljevske porodice.

Kašogi, kolumnista Vašington posta, nestao je kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumenta za venčanje.

Turske vlasti su optužile Rijad da je Kašogi ubijen i isečen na komade u konzulatu, što su saudijski zvaničnici demantovali.

Kašogi (59) je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.