Turski dronovi stižu u Rijad

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 21:25

Turski dronovi stižu u Rijad

Saudijska Arabija je danas potvrdila kupovinu turskih bespilotnih letelica.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan i prestolonaslednik Mohamed bin Salman prisustvovali su ceremoniji potpisivanja ugovora između kompanije Bajkar i saudijskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters pozivajući se na saudijske medije.

Saudijska Arabija će nabavljati bespilotne letelice "sa ciljem da poveća spremnost oružanih snaga kraljevstva i ojača njene odbrambene i proizvodne sposobnosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštio je ministar odbrane princ Halid bin Salman danas na Tviteru, prenosi SPA , koja nije dala više detalja o vrednosti ovog posla.

SPA je saopštila da su predsednik Erdogan i princ Muhamed prisustvovali potpisivanju plana o saradnji u oblasti odbrane koji su potpisali princ Halid i turski ministar odbrane Jašar Giler.

Dve zemlje su takođe potpisale nekoliko memoranduma o razumevanju u različitim sektorima, uključujući energetiku, nekretnine i direktne investicije, saopštila je SPA.

Erdogan je u ponedeljak stigao u saudijski grad Džedu na Crvenom moru, na prvoj stanici obilaska Zaliva.

Investicije i finansiranje iz Zaliva pomogli su u ublažavanju pritiska na tursku ekonomiju i njene devizne rezerve od 2021. godine, kada je Ankara pokrenula diplomatske napore da popravi veze sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi Rojters.

Turska je godinama bila u sukobu sa te dve zalivske države zbog podrške Ankare prodemokratskim pokretima na Bliskom istoku i severnoj Africi, kao i zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

Erdogan će danas otputovati u Katar, što je sledeća stanica njegove prve turneje po Zalivu od ponovnog izbora u maju, dok bi u sredu trebalo da stigne u Ujedinjene Arapske Emirate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.