Turski biznismen oslobođen, pa ponovo uhapšen posle nekoliko sati

Izvor: RTS, 19.Feb.2020, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski biznismen oslobođen, pa ponovo uhapšen posle nekoliko sati

Turski biznismen i filantrop Osman Kavala ponovo je uhapšen zbog navodne povezanosti sa neuspelim državnim udarom 2013. godine i to samo nekoliko sati nakon što ga je sud oslobodio optužbi za terorizam i naložio njegovo puštanje iz zatvora nakon 840 dana.
Tužilaštvo u Istanbulu saopštilo je da će se žaliti na presudu kojom je Kavala oslobođen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krivice i naložilo da on bude zatvoren u odvojenoj istazi u vezi sa državnim udarom. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ga je nazvao "turskim Sorosom"
Sud je ranije danas oslobodio devet vodećih turskih aktivista civilnog društva, među kojima je Osman Kavala, koji su u novembru 2018. godine uhapšeni zbog navodne uloge u protestima, od strane vlasti okarakterisanih kao pokušaj zbacivanja vlade 2013. godine.
Kritičari su suđenje protiv njih ocenili kao pokušaj vlasti da se obračuna sa glasovima opozicije i kriminalizuje masovne antivladine proteste.
Evropski sud za ljudska prava u decembru je pozvao da se Kavala hitno oslobodi, navodeći da ne postoji osnovana sumnja da je počinio krivično delo.
Kavali i još dvojici optuženih pretile su doživotne kazne zatvorau, dok su drugi aktivisti optuženi da su im pomogli u pokušaju da zbace vladu kroz organizovanje protesta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.