Turska zapretila SAD: Isteraćemo vas

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska zapretila SAD: Isteraćemo vas

Ankara -- Turska može zatražiti od SAD da povuče svoje vojnike iz avio-baze Indžirlik ako joj Vašington uvede sankcije zbog S-400.

„Ako SAD uvedu sankcije Turskoj, na dnevni red može doći pitanje o bazama „Indžirlik“ i Kuredžik“, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, pritom dodavši da ako Ankara ne dobije od SAD lovce pete generacije F-35, ona može potražiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alternativu u Rusiji.

Avio-bazu „Indžirlik“ u provinciji Adana na jugu Turske koristi američko Ratno vazduhoplovstvo, prenosi Sputnjik.

Radar za rano otkrivanje raketnog napada, koji je deo sistema protivraketne odbrane NATO-a u Evropi, nalazi se u području Kuredžik, provincija Malatija, na jugoistoku Turske. On je počeo sa radom 2012. godine i o njegovom funkcionisanju brinu američki vojnici.

Ovo nije prvi put da Čavušoglu preti da može isterati američke vojnike iz „Indžirlika“. Poslednji put je to bilo još u julu.

Vašington je tražio od Ankare da odustane od kupovine sistema S-400 i da u zamenu za njih kupi američke komplekse „Patriot“, preteći da će u suprotnom odložiti ili potpuno obustaviti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije.

Ankara je saopštila da ne namerava da pravi ustupke Vašingtonu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.