Turska više neće zaustavljati izbeglice - migranti već krenuli ka Evropi

Izvor: B92, 28.Feb.2020, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turska više neće zaustavljati izbeglice" - migranti već krenuli ka Evropi

Ankara -- Turska je odlučila da više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, izjavio je jedan turski zvaničnik, prenosi Rojters.

Zvaničnik je to rekao očekujući masovni pokret izbeglica iz sirijske pokrajine Idlib gde se nalazi milion raseljenih ljudi.

"Turska policija, obalska straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on za Rojters.

Lokalni sirijski guverner objavio je nešto ranije da je u napadu na tursku vojsku u Idlibu ubijeno 29 vojnika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je, međutim, da su poginula 34 vojnika.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je sazvao vanredno zasedanje svoj saveta bezbednosti u Ankari na kojem su bili ministar odbrane i šefovi tajnih službi. Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu.

Turska je poslala hiljade vojnika u tu graničnu sirijsku provinciju kako bi podržala pobunjenike protiv ofanzive predsednika Bašira al-Asada.

Gotovo milion Sirijaca prebeglo je u poslednja tri meseca, u najvećem egzodusu od početka rata.

Prema sirijskoj Opservatoriji, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u poslednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susednoj pokrajini Hami.

Grupa od oko 300 migranta krenula je iz severozapadne Turske prema grčkoj granici, nakon što je jedan turski zvaničnik rekao da ta zemlja više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu.

Rojters prenosi navode turske agencije Demiroren da se u grupi migranata nalaze i žene i deca, te da su krenuli prema granici u turskoj provinciji Edirn oko ponoći.

Među migrantima ima Sirijaca, Iračana i Iranaca.

Rojters navodi da nema nezavisnu potvrdu ko su ljudi u grupi i kuda su krenuli.

Ranije je visoki turski zvaničnik rekao da je Ankara odlučila da pusti izbeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.

"Turska više neće zadržavati sirijske izbeglice da stignu do Evrope kopnom ili morem", naveo je taj zvaničnik.

Nekoliko miliona sirijskih izbeglica nalazi se u kampovima u Turskoj.

Inače, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je sinoć hitan sastanak bezbednosnih službi, nakon što su turski vojnici stradali u vazdušnim napadima snaga Bašara el Asada.

Najmanje 34 turska vojnika su poginula u vazdušnim udarima u sirijskoj provinciji Idlib, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Turska je poslala hiljade vojnika i teškog naoružanja u Idlib na severozapadu Sirije kako bi pružila podršku pobunjenicima koji nastoje da zaustave ofanzivu sirijske vlade i ruskih snaga sa ciljem da povrate ovu teritoriju, podseća Rojters.

AP je sinoć javio da su sirijski opozicioni borci, uz podršku Turske, ponovo zauzeli strateški važan grad na severozapadu Sirije, Sarakeb.

Na taj način su uspeli da preseku ključni autoput M5 koji povezuje grad Alep na severu s prestonicom Damaskom, samo nekoliko dana pošto ga je sirijska vlada otvorila, prvi put od 2012.

Inače, Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, pri čemu Ankara pruža podršku opoziciji, a Moskva predsedniku Asadu, podsetio je AP.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rojters: Oko 300 migranta krenulo iz Turske ka Evropi

Izvor: Blic, 28.Feb.2020

Grupa od oko 300 migranta krenula je iz severozapadne Turske prema grčkoj granici, nakon što je jedan turski zvaničnik rekao da ta zemlja više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.