Turska ukinula vanredno stanje

Izvor: N1 televizija, 19.Jul.2018, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ukinula vanredno stanje

Turska je u noći između srede i četvrtka ukinula vanredno stanje uvedeno posle neuspelog pokušaja državnog udara 2016. godine, ali opozicija strahuje da će vanredne mere zameniti represivne uredbe i zakoni usvojeni u vreme vanrednog stanja.

Vanredno stanje, koje je bitno proširilo ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i snaga bezbednosti uvedeno je 20. jula 2016, samo nekoliko dana nakon pokušaja državnog udara koji je potresao Tursku u noći između >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 15. i 16. jula.

Mere koje obično traju tri meseca u međuvremenu su produžavane sedam puta, ukinute su u jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu, objavila je državna turska agencija Andolija, nakon što je turska vlada odlučila da vanredno stanje ne produži i osmi put.

Vanredno stanje omogućilo je Erdoganu da tokom dve godine izdaje uredbe sa zakonskom snagom koje su duboko promenile tursko zakonodavstvo - a proglasio ih je ukupno 34, ocenjuje AFP.

Prema ustavnoj reformi, turski šef države zadržava tu povlasticu i nakon ukidanja vanrednog stanja, podseća agencija.

Za protekle dve godine, Turska je proživljavala neprekidne čistke, a na zatvorske kazne je osuđeno oko 80.000 osoba osumnjičenih za povezanost s pučem ili terorizmom, dok je više od 150.000 zvaničnika i službenika otpušteno ili suspendovano.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.