Izvor: RTS, 21.Jun.2021, 21:18

Turska prošle godine zaplenila drogu u vrednosti od skoro 19 milijardi dolara

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je tokom 2020. godine u toj zemlji zaplenjena droga u vrednosti od 18,7 milijardi dolara, kao i da je tokom policijskih akcija uhapšeno više od 23.000 osoba.
Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu je naveo da je, poređenja radi, vrednost droge koja je zaplenjena 2011. godine iznosila nešto više od 239 miliona dolara, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je tokom 2019. godine zaplenjena droga u vrednosti od oko sedam milijardi dolara, preneo je Dejli sabah.

Prema istim podacima, od posledica konzumiranja narkotika tokom 2020. godine preminule su 342 osobe.
Prošle nedelje je na jugoistoku Turske zaplenjeno više od jedne tone kokaina, a turske vlasti tvrde da najviše profita od krijumčarenja droge ima Radnička partija Kurdistana, koju smatraju terorističkom grupom. 
Turska, koja se nalazi na tranzitnoj ruti krijumčarenja droge između Evrope i Azije, vodi odlučnu borbu protiv trgovine narkotika, prenosi Dejli sabah. Tvrdi se da je Južna Amerika primarni izvor kokaina i sličnih droga koje se krijumčare u Tursku, kako za domaću upotrebu, tako i za distribuciju u azijske zemlje.
Tokom protekle godine, zaplenjeno je 20 tona marihuane, 11 tona heroina i 800 kilograma kokaina. 
Prošle godine je vlada Turske pokrenula program nagrađivanja građana koji obaveštavaju organe o prozivodnji i masovnoj distribuciji narkotika.
Građani koji obaveste nadležne mogu da dobiju i do 60.000 dolara, u zavisnosti od količine zaplenjenih narkotika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.