Turska produžava vanredno stanje

Izvor: Radio 021, 18.Jan.2018, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska produžava vanredno stanje

Turska će ponovo, šesti put, produžiti vanredno stanje, uvedeno posle neuspelog pokušaja puča 2016. godine, dok protivnici turske vlade strahuju da zemlja klizi u sve veću autoritarnost.

Vanredno stanje, proglašeno pet dana posle pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, omogućilo je obračun vlasti s pristalicama islamskog propovednika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i kog Ankara optužuje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << organizaciju puča, dok on negira bilo kakvu umešanost.

Mere vanrednog stanja su utrle put hapšenju protivnika turske vlade - aktivista, novinara i političara i zatvaranju medija i nevladinih organizacija, na osnovu njihove navodne povezanosti s ekstremističkim grupama. Predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu vanredno stanje je omogućilo da vlada dekretima, često zaobilazeći parlament koji on dugo vremena optužuje da usporava vladu.

Posle puča je izdato više od 30 dekreta, a neki od njih regulišu upotrebu zimskih guma, nalažu da uhapšeni po optužbama za veze s ekstremistima nose uniforme na sudu i privremeno zaposlenima daju prava predvidjena za stalno zaposlene. Dekret kojim se garantuje imunitet od gonjenja gradjanima koji su pomogli u sprečavanju državnog udara izazvao je brojne osude.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.