Turska pregovara: Žele još dve nuklearke

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 17:02

Turska pregovara: Žele još dve nuklearke

Turska želi da izgradi još dve nuklearne elektrane na svojoj teritoriji, a o tim projektima pregovara sa Rusijom, Kinom i Južnom Korejom.

Ankara planira da jedna nuklearna elektrana bude u provinciji Sinop, a druga u Trakiji, prenosi TASS.

"Do 2050. godine Turska će proizvoditi više od 20.000 megavata nuklearne energije, što je skoro četiri puta više od proizvodnje nuklearne elektrane Akuju", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Bajraktar.

On je precizirao da će neke nuklearne elektrane biti velike - kao one u Sinopu i Trakiji, dok će Ankara dobijati energiju i iz malih modularnih reaktora.

"Po pitanju reaktora blisko sarađujemo sa Velikom Britanijom i SAD, a i mi možemo da ih proizvedemo", naveo je Bajraktar.

Turski ministar je istovremeno pohvalio tekuće radove na izgradnji nuklearne elektrane Akuju, koju na teritoriji Turske gradi Rusija.

"Akuju je najveće nuklearno gradilište na svetu, sa četiri reaktora koji se grade istovremeno. Sledeće godine počinjemo da proizvodimo energiju iz ove elektrane", zaključio je turski ministar energetike Alparslan Bajraktar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska pregovara o izgradnji još dvije nuklearke

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jul.2023

Turska želi da izgradi još dvije nuklearne elektrane na svojoj teritoriji, a o tim projektima pregovara sa Rusijom, Kinom i Južnom Korejom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.