Turska predstavila dron sa optičkim navođenjem uz pomoć veštačke inteligencije FOTO

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 23:07

Turska predstavila dron sa optičkim navođenjem uz pomoć veštačke inteligencije FOTO

Turska firma koja proizvodi sada već poznati Bajraktar po prvi put je prikazala dron Kemaneks.

Ovaj dron je prikazan na izložbi TeknoFest 2023. i ima domet komunikacije od 50+ kilometara.

Predsednik upravnok odbora, Sejčuk Bajraktar, nazvao je Kemaneks "mini navigacionim projektilom". Kemaneks koji zovu još i Kagem je kamikaza dron razvijen za upotrebu protiv strateških ciljeva.

Novi turski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dron kamikaza moći će da leti najmanje sat vremena u vazduhu i kretaće se brzo ka cilju zahvaljujući svom turbomlaznom motoru. Kamikaze, koje takođe mogu da obavljaju autonomni let, posebno su dizajnirane da unište strateške ciljeve iza fronta, duboko u pozadini neprijatelja.

Kagem, opremljen optičkim navođenjem uz pomoć veštačke inteligencije, može da radi do visine od 18.000 stopa. Normalna krstareća brzina municije, koja može da se obruši ka svom cilju brzinom od 0,7 maha, je 0,3 maha.

Sa dužinom od 1,73 metara i rasponom krila od 1,25 metara, Kagem ima nosivost od 6 kilograma. Opremljen je sistemom kamera sa 2-osnom stabilizacijom, 36k zumom i laserskim daljinomerom sa dometom od 2,8 kilometara. Takođe se veruje da Baikar radi na municiji većeg dometa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.