Turska predstavila PRVI ELEKTRIČNI VOZ DOMAĆE PROIZVODNJE: Očekuje se da do kraja godine bude u upotrebi (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020, 12:52

Turska predstavila PRVI ELEKTRIČNI VOZ DOMAĆE PROIZVODNJE: Očekuje se da do kraja godine bude u upotrebi (VIDEO)

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank izjavio je da je danas počelo fabričko testiranje električnog voza domaće proizvodnje koji bi do kraja godine trebalo da bude u upotrebi, javlja agencija Anadolija (AA).

U fabrici Tuvasas u Sakarji počelo je testiranje vagona i kompozicije prvog turskog električnog voza koji je dizajniran i proizveden domaćim resursima,navodi se u informaciji.

Početku testiranja prisustvovali su turski ministri transporta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i infrastrukture Adil Karaismailoglu i industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Resorni ministar Varank istakao je da se radi o istorijskom danu i podvigu turske industrije koja, kakom je naveo, beleži velike uspehe u razvoju nacionalnih resursa.

- Uprkos pandemiji Kovid-19, marljivi radnici su u maju spustili na šine turski električni voz koji danas počinje fabrička testiranja, a već u augustu će početi i testiranje na železnici. Proizvodnja domaćeg električnog voza je ponos u svakom pogledu - rekao je Varank.

Dodao je da se očekuje da će električni voz biti u upotrebi do kraja ove godine.

Najavljujući dodatna ulaganja u sektor železnice, Varank je rekao da Turska želi da vlastitim resursima podmiruje domaće potrebe, ali i da uđe u red respektabilnih aktera na globalnom tržištu.

Istakao je da je nacionalna odbrambena industrija Turske primer kako se dugoročnim i odlučnim planom izrasta u nacionalni ponos, navodeći kao primer proizvodnju bespilotnih letelica za potrebe turske vojske.

- Naš naredni cilj je proizvodnja domaćih kompozicija brzog električnog voza koji će se kretati brzinom većom od 200 km na sat - poručio je Varank.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.