Izvor: Nezavisne Novine, 13.Mar.2017, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska poslala Holandiji protestnu notu

ANKARA - Turska je pozvala na razgovor holandskog diplomatskog predstavnika u Ankari.

On je pozvan kako bi Turska izrazila pritužbu na akciju roterdamske policije protiv turskih demonstranata tokom proteklog vikenda, navode izvore u turskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministarstvo je, u diplomatskoj protestnoj noti, istaklo da je policijska intervencija bila nesrazmijerna i pozvalo na pravnu akciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << protiv neprimjerenog ponašanja policije, navode isti, neimenovani izvori, javlja Rojters.

Holandska policija upotrebila je u nedjelju pse i vodene topove kako bi rastjerala stotine demonstranata koji su mahali turskim zastavama ispred konzulata u Roterdamu, pri čemu su neki demonstranti gađali policiju flašama i kamenjem.

Policija je neke demonstrante tukla pendrecima, navode Rojtersovi očevici.

Protesti su izbili nakon što je Holandija u subotu zabranila slijetanje aviona sa turskim ministrom spoljnih poslova u Roterdam, gdje je namjeravao da održi miting i pozove Turke koji tamo žive da glasaju za proširenje predsjedničkih ovlašćenja na referendumu u Turskoj u aprilu.

U međuvremenu, Holandija je danas izdala novo upozorenje holandskim građanima koji žive u Turskoj, pozvavši ih da povedu računa o bezbjednosti u trenutku kada su napeti odnosi između dve zemlje, prenosi AFP.

"Od 11. marta 2017, između Turske i Holandije postoje diplomatske tenzije. Izbjegavajte skupove i prometna mjesta u cijeloj Turskoj", navodi se u upozorenju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.